İkinci Elde Önce Yüzde 40 Zam, Sonra Yüzde 15 İndirim: Yeni Zam Yolda

İkinci el arabada piyasa durgunlaştı. Konu ile ilgili bir açıklama yapan Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç , yeni fiyat artışının yolda olduğunu söyledi.

İkinci Elde Önce Yüzde 40 Zam, Sonra Yüzde 15 İndirim: Yeni Zam Yolda

İkinci el arabada flaş açıklama: Tam zamanı.

2020 yılının ilk döneminde ciddi oranda artan ikinci el araba fiyatları , ikinci dönemde , özellikle yıl sonuna doğru duruldu. 2020 yılının son aylarında ikinci el araba alımı satımı adeta durdu. Sahibinden adlı sitede daha önce 600 binlerde olan ikinci el araç satımı sayısına şimdi baktığımızda 680 binleri geçtiği görülürken bu sayının her gün artması da dikkatleri çekti.

İkinci el araba alımı satımının durması fiyatları da etkilemeye başladı. Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç yaptığı son dakika açıklamasında taleple birlikte fiyatlarda büyük bir artış olduğunu, talebin azalması ile birlikte fiyatların düşmeye başladığını söyledi ve "Geçen yılın son aylarında ikinci el araç fiyatlarında meydana gelen düşüş sürüyor, şu anda ikinci el otomobil fiyatlarının yüzde 15 oranında geri geldiğini söyleyebiliriz" dedi.

Durgunluğun Ocak ayında da sürdüğünü ifade eden Erkoç, "Gerek pandemi sebebiyle insanların bireysel araç kullanımına yönelmesi, gerekse sıfır araç pazarında yaşanan durgunluk sebebiyle 2020 yılı boyunca ikinci el araca talep artmıştı. Ancak Ekim ayından itibaren ikinci el araç pazarında da büyük bir durgunluk yaşanıyor. Aralık ayında devri yapılan araçların yüzde 64,2’si otomobil olmak üzere toplamda 544 bin 583 adet araç el değiştirdi. Bir önceki yılın aynı ayında bu rakam 1 milyon 22 bin 892 adet olarak gerçekleşmişti. Hatta 2016 yılından itibaren tüm ayların en düşük satışı 2020’nin Aralık ayında yaşandı. Yaşanan bu durgunluk fiyatların da geri gelmesine sebep oldu, şu an ikinci el fiyatlarında yüzde 15’e varan bir düşüş yaşanıyor. Araç almak isteyen vatandaşlarımız bu fırsatı değerlendirebilir, şu an araç almak için doğru bir zamandayız." dedi.

YENİ ZAM YOLDA

Aşılama başladı ve normale dönüş yakın görünüyor. Bu durumun ikinci el arabaya rağbeti artıracağını, normale geçilmesi ile birlikte fiyatların yeniden artacağını söyleyen Erkoç, "Bunun yanı sıra Aralık ayında satışlarda yaşanan bu ciddi düşüş potansiyel alıcıların da beklemede olduğunun bir göstergesi. Şubat ayı itibariyle bekleyen alıcılar da harekete geçecek, bu da satışlardaki artışla birlikte talebin artmasıyla araç fiyatlarına da yansıyacaktır. Pandeminin nasıl seyredeceğini öngöremediğimiz için tüm dünyada sıfır araç üretimi ve tedarikinde yaşanabilecek sıkıntılar da ikinci el araç fiyatlarına yansıyacaktır" dedi.

YÜZDE 40 ZAM YÜZDE 15 İNDİRİM

Geçen sene pandeminin başlaması ile birlikte en düşük ikinci el arabaya yüzde 40'lara varan zamlar geldi. Fiyatı yüzde 60 artan bile oldu. Ancak piyasanın durgunlaşması ile yüzde 15'e varan indirim geldi.