İhtiyaç-Konut Kredisinde Faiz İndirimi ve Kredi Yapılandırması Açıklaması

Konut, ihtiyaç kredisinde faiz indirimi ve daha önce çekilen kredilerin yapılandırılması için dikkat çeken açıklama geldi.

İhtiyaç-Konut Kredisinde Faiz İndirimi ve Kredi Yapılandırması Açıklaması

Kredi yapılandırmaları ve faiz indirimi hakkında dikkat çeken açıklama.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu bir son dakika açıklaması yaptı. Hisarcıklıoğlu açıklamasında  tüm iş dünyasının merkez bankası faiz kararını merakla beklediğini , enflasyon rakamlarında yaşanan gerileme ve dünya piyasalarının genelinde yaşanan faiz hareketlenmesi ile faizin daha da düşeceğini söyledi.

Üretimdeki en büyük engellerden birinin yüksek faiz olduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu şu ifadeleri kullandı:

"Faizlerin bir süredir geriye doğru gidişini memnuniyetle takip ediyoruz ancak bu haliyle bile küresel rekabete uygun değil. Reel sektör üzerindeki finansman yükünün daha da azaltılması gerekiyor."

Bankaların kredi faiz indirimlerine de değinen Hisarcıklıoğlu, "Kamu bankaları bu yönde hızlı adımlar attı. Ne yazık ki özel bankalarda aynı yaklaşımı yeterince göremiyoruz. Hem faiz indirimi hem de kredi yapılandırmalarında firmalarımıza zorluk çıkarıyorlar. Bankalar, kısa vadeli düşünmeyi bırakıp ellerini taşın altına koymalılar." ded,

KREDİ YAPILANDIRMASI

Geçtiğimiz Temmuz ayında yapılan faiz indirimi sonrası konut kredisi faiz oranları 0.99 'a düşürüldü. Bu indirimden sadece yeni kredi çekenler faydalanabiliyor. Ancak bankaların , daha önce yükskee faizle çekilen kredilerde de yapılandırma yapması gerekiyor. 

Hisarcıklıoğlu açıklamasında , yapılandırma müjdesinin reel sektör açısından bir diğer önemli konu başlığı olduğunu söyledi ve yapılandırmanın en kısa sürede gelmesi gerektiği çağrısında bulundu. 

Hisarcıklıoğlu yapılandırma ile ilgili düzenlemelerin yapıldığını , ancak bankaların hareket etmede geciktiğini söyleyerek "Bu nedenle reel sektörümüz kan kaybediyor. Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Berat Albayrak, bu konuyu yakından takip ederek bankaların önünü açan düzenlemeyi hayata geçirdi ama bankalar hala beklemede. Çerçeve sözleşme müzakereleri aylardır devam ediyor. Kredi yapılandırmalarının hızla hayata geçirilmesini bekliyoruz. Bankalarımıza yeniden bir çağrı yapmak istiyorum; hepimiz aynı gemideyiz, birlikte çalışalım, yapılandırmaları hızla bitirelim. Üretimin, istihdamın, yatırımların önü açılsın, Türkiye'nin önü açılsın." dedi.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA