Ev Alacaklara Devletten 28 Bin 500 TL Destek

Vakıfbank tarafından yapılan açıklamada konut hesabı ile , ev alacak vatandaşlara devlet desteği sağlandığına yer verildi. İlk defa ev alacak vatandaşlara sağlanacak bu desteğin detayları ve başvuru bilgileri yazımızda.

Ev Alacaklara Devletten 28 Bin 500 TL Destek

Devletten ev alacaklara 28500 TL destek.

İlk defa ev alacak vatandaşlar için devlet desteği bulunmaktadır. Devlet , konut hesabı açan ve konut hesabına düzenli olarak para yatıran , birikim yapan vatandaşlara destek ödemesi sağlıyor. 

KONUT HESABI NEDİR?

Konut hesabı, birikim yapmak isteyen vatandaşların bankadan açacağı hesaptır. Bu hesaba , ev alabilmek için aylık düzenli şekilde para yatırılır ve sürenin sonunda devlet desteğinin de eklenmesi ile ev için birikim yapılmış olur. Özetle , Konut Hesabı, uzun vadeli birikimi amaçlayan devlet katkılı katılma hesabıdır.

BAŞVURU İÇİN 2 ŞART VAR

Konut hesabına başvuru yapacak vatandaşlarda aranan iki şart vardır. Bunlar şu şekilde:

  • Tamamı kendine ait bir konutu bulunmayan Türk vatandaşları konut hesabı açabilmektedir.
  • 18 yaşından küçükler için veli vasi tarafından açılabilmektedir.

EN AZ 3 YIL

Konut hesabı açacak vatandaşlar en az 3 yıl ödeme yapacaklardır. 

KONUT HESABI ÖZELLİKLERİ NEDİR?

Vakıfbank tarafındna yapılan  açıklamada konut hesabı hakkında özelliklere şu şekilde yer verildi:

  • Konut Hesabı ortak hesap olarak açtırılamaz. 
  • Katılımcı birden fazla Konut Hesabı açtıramaz. Konut Hesabı bankalar arasında taşınamaz.
  • Müşterinin bankada veya farklı bankalarda birden fazla hesap açması durumunda bu hesaplar birleştirilemez. 

Konut hesabının diğer özellikleri ise şu şekilde açıklandı:

  • Katılımcı Konut Hesabı’nın açılış tarihinde, bir defaya mahsus olmak üzere, Konut Hesabına Dair Yönetmeliğin 4. maddesinde belirtilen üst sınırı aşan bir tutar yatırabilir. Bu tutar 57.096,84 TL’yi* geçemez. 
  • Müşteri tarafından hesaba düzenli olarak aylık ya da 3 aylık dönemlerde yatırılacak tutarlar kasadan, vadesiz mevduat hesabından, vadesiz mevduat hesabında yeterli bakiye olmaması durumunda talimatının bulunması halinde sırasıyla havuz hesabından sonra kredili mevduat hesabından, düzenli ödeme talimatı bulunmaması durumunda ise limitler dahilinde kalınmak şartı ile herhangi bir kanaldan yatırılabilecektir. 
  • Düzenli ödeme periyodu olan aylık veya 3 aylık ödeme tercihi her 12 aylık dönem başında değiştirilebilecektir.
  • Düzenli aylık ödemelere ilişkin alt ve üst birikim tutarları 2020 yılı için tablodaki gibidir. Düzenli ödemeler, alt ve üst sınırlar dahilinde kalınmak kaydıyla, farklı tutarlarda yapılabilir.
  • Düzenli ödemeler ilgili ay veya 3 aylık periyodun içerisinde yapılabilir.
  • Sözleşme dahilinde yapılan ödemeler toplamı alt sınıra ulaştığında katılımcı ilgili ay veya 3 aylık dönem için düzenli ödemesini tamamlamış sayılır.
  • Üç yıllık süre sona ermişse ve müşteri devlet katkısına hak kazanıp Bankaya başvuruda bulunursa, üç yıllık sürenin bitiminden sonra yapılan ödemeler için ödeme tarihi ve hesap kapama tarihi arasında geçen süre üzerinden güncel faiz oranları ile hesaplanan birikmiş faizler de kapanış bakiyesine eklenecektir.
  • Ancak, üç yıllık süre sona ermesine rağmen müşteri devlet katkısına başvuru yapmadan hesabını kapatmak için Bankaya başvurursa, yalnızca tamamladığı son döneme (12 aylık dönem) kadar yapmış olduğu düzenli ödeme tutarlarının faizini alabilecek, içerisinde bulunduğu ancak tamamlayamadığı dönemde yatırılan düzenli ödemeler için faize hak kazanamayacaktır. Bu hususlar, müşterinin ikinci dönem başı ile üçüncü dönem sonu arasında hesabını kapatmak istemesi için de geçerlidir.
  • Hesabın birinci dönem sonundan önce kapatılması durumunda ise, müşteri yaptığı düzenli ödemeler için hiçbir şekilde faize hak kazanamayacak, yalnızca hesapta bulunan düzenli ödeme tutarları müşterinin ilgili vadesiz mevduat hesabına aktarılacaktır.
  • Vergi kesintisi, birer yıllık dönemler sonunda geçerli cari vergi oranları üzerinden hesaplanacaktır. 1. Dönem sonunda faiz tahakkukunun yapıldığı gün hesabın kapatılması halinde hesabın açılıştaki vadesinin değişmesi nedeniyle yeni vade için uygulanacak stopaj oranı ile hesabın olması gereken vadesine uygulanacak stopaj oranı arasındaki fark tahakkuk edilen brüt faiz üzerinden hesaplanarak hesaptan tahsil edilecektir.

DEVLET DESTEĞİ NE KADAR?

36 ile 47 ay arası ödeme yapacaklara, biriken paranın yüzde 15 'i kadarı devlet tarafından destek olarak verilir.

48 ile 59 ay arası birikim yapanlara ise yüzde 18 tutarında destek verilir.

60 ay ve üzeri para yatıranlara ise , biriken paranın yüzde 20 'si kadar destek verilir.

Buna göre destek miktarları şu şekilde:

BAŞVURU

Konut hesabına başvuru yapmak için bankaya müracaat etmeniz gerekmektedir. 

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA