Ev Alacaklar Dikkat: Konut Kredisi Faiz Oranı Değişti İşte Hesaplama

Kamu bankalarının 2. el evler için verdiği konut kredisinde faiz oranları değişti. Edinilen bilgilere göre sıfır evlerin satılmasının arttırılması için 0.74 olan faiz oranının 0,79 'a çıkarıldığı öğrenildi. İşte yeni faiz oranına göre kredi geri ödeme hesaplaması.

Ev Alacaklar Dikkat: Konut Kredisi Faiz Oranı Değişti İşte Hesaplama

Ev alacakları üzen haber: Faiz oranı arttırıldı.

Kamu bankaları 1 Haziran günü başlattığı kredi kampanyasında 2. el konut alacaklara iyi haberi verdi ve kredi faiz oranını 0.74 seviyesine kadar çektiğini duyurdu. Ancak bugün yapılan son dakika açıklamasında kamu bankalarının 2. el evler için verdiği konut kredisinde faiz oranının arttırıldığına yer verildi. 

KREDİ FAİZ ORANI

Daha önce 0,74 olarak açıklanan ikinci el evler için konut kredisi faiz oranı 0,79 'a çıkarıldı. Bugünden sonra 2. el ev alacak vatandaşlara kamu bankaları 0.79 faizle kredi verecek.

VADE SAYISI DA DÜŞTÜ

1 Haziran 'da başlatılan konut kredisi kampanyasında vade de 180 ay olarak açıklanmıştı. Ancak edinilen bilgilere göre vade sayısının 120'e düşürüldüğü öğrenildi. 

SIFIR EVLER İÇİN YAPILDI

Edinilen bilgiler göre ikinci el evler için faiz oranının arttırılması ve vade sayısının düşürülmesi , sıfır evlerin artışını arttırmak için yapıldı. 

ÖDEMESİZ DÖNEM SONA ERDİ

Bankalar tarafından verilen konut kredisinde azami 12 ay ödemesiz dönemli, 15 yıla kadar vade ve aylık yüzde 0.64 faiz oranı ile finansman imkanı sunuluyor. Birinci el konutlarda da ödemesiz dönem kalktı ancak bazı bankalar bunu sürdürüyor. 

ÖZEL BANKALAR DA DAHİL OLMALI

İnşaatçılar Derneği Başkanı Nazmi Durbakayım, konut kredisinde yapılan değişikliklerin yakında konut satışlarına etki edeceğini söyledi. Vatandaşların ise en uygun krediye müracaat  ettiğini söyleyen Durbakayım özel bankaların da bu kampanyalara dahil olması gerektiğini söyleyerek , "Birinci ele yapılan takviye; ekonomiye direkt katkı, istihdama katkı, 250 alt sektöre katkıyı getiriyor. Piyasaları rahatlatmak açısından hızlı bir karşılığı oluyor. İkinci elde ise parayı birinden alıp diğerine veriyorsunuz. Bugünlerde özellikle ekonomiye katkı için enerjimizi doğru kullanmamızda fayda var. Ayrıca özel bankaların da, bu hareketin sürdürülebilir olması için aynı şekilde desteklerini bekliyoruz" dedi.

EV FİYATLARINA GELEN ZAMLAR

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, ev fiyatları ile ilgili  "Hükümet, Hazine ve Maliye Bakanlığı, kamu bankaları ekonomiye katkı sunacak, tüketiciye destek olacak en iyi imkanları oluşturmaya devam ediyor. KONUTDER olarak talebimiz de bu yöndeydi. Bundan sonra bir kere konut fiyatlarına aşırı zam yapma davranışı frenlenecek. Çünkü bunu üreticilerin yapmadığını gördük. İkinci elde yapıldığı görüldü. Stokların erimesi, nakde hızlı dönmesi, yeni projelerin gelmesi, tüketicinin sağlam ve enerji verimli konutlara yönelmesi açısından farkın açılması çok önemliydi" dedi.

KREDİ HESAPLAMA

Daha önce 0.74 faizle verilen 2. el ev krediisnde artık faiz oranı 0.79 oldu. İşte 0.79 faiz oranına göre kredi hesaplaması:

0,79 faizle çekilecek 200 bin TL  kredide 120 ay için her ay 2.585,76 TL ödeme yapılacak ve 120 ay sonunda 310 bin 291 TL ödenecek. 

0,79 faizle çekilecek 200 bin TL  kredide 60 ay için her ay 4.198,42 TL ödeme yapılacak ve 120 ay sonunda 251 bin 905 TL ödenecek. 

0,79 faizle çekilecek 300 bin TL  kredide 120 ay için her ay 3.878,64 TL ödeme yapılacak ve 120 ay sonunda 465 bin 436 TL ödenecek. 

0,79 faizle çekilecek 300 bin TL  kredide 60 ay için her ay 6.297,63 TL ödeme yapılacak ve 120 ay sonunda 377 bin 857 TL ödenecek.