Arabada Fiyat İndirimi Müjdesi Geldi Ama İkinci El Durdu

Son dakika haberi: İkinci el arabada durgunluk arttı. Koronavirüs pandemisi, sıfır araç üretimine hız verilmesi ve faiz artırımları ile birlikte 2. elde fiyat indirimleri de art arda geldi.

Arabada Fiyat İndirimi Müjdesi Geldi Ama İkinci El Durdu

İkinci el araba piyasasında şok: Durdu.

Koronavirüs pandemisi birçok sektörü etkilemeye devam ediyor. Virüsün ilk çıktığı zamanlarda olduğu gibi simdi de en çok etkilenen sektörlerden biri ikinci el araba piyasası. Mart ayında koronavirüs vakaları Türkiye'ye geldikten sonra fiyatları hızlı şekilde artan ikinci el arabada son günlerde byük bir durgunluk yaşanıyor.  Sektör yetkilileri, ikinci elde araç alımı satımının adeta durduğunu , araç satışı yapılamadığını söylüyor. 

YÜZDE 15'İ BULDU

Edinilen son dakika bilgilerine göre sektörde önceki aylara göre hareketlilik yüzde 15'lere kadar geriledi. Sahibinden. com sayfasındaki verilere baktığımızda da bu durum karşımıza çıkıyor. Önceki ay satıştaki araba sayısı 660 binlerde iken şu sıralar 700 bin sınırına yaklaşmış durumunda ve her geçen gün daha da artıyor. 

SIFIRA YÖNELİM BAŞLADI

İkinci el araba fiyatlarında yaşanan artışların en büyük etkisi sıfır araç üretiminin durma noktasına gelmesiydi. Ancak koronada normalleşme ile birlikte üretim yeniden başladı ve artık otomotivde sıfır araba bulmak zor değil. Daha önce 2-3 hatta 6 ay sonrasına sıra verilen sıfır araçları hemen almak mümkün.

FİYATLARDA DÜŞÜŞ

Geçen sne Temmuz ayında 207 bin liraya alınan bir araç, sıfır araç bulunamaması ve koronada ikinci dalga ile birlikte ikinci elde 300 bin liraya satılıyordu. Ancak şu sıralar araın sıfırı 245 bin lira civarına alınabiliyor ve sıra da beklenmiyor. Bununla birlikte 300'lere çıkan aracın ikinci el fiyatında da ciddi düşüş yaşandı. 

Adana Oto Alım Satım Komisyoncuları Esnaf Odası Başkanı Mehmed Güveloğlu yaptığı son dakika açıklamasında, “Sektör çok durgun. Bu hem pandemiden dolayı hem de her sene sektör yıl sonu ve başında durur. Pandemi döneminde çok aşırı bir yükselme olmuştu ve şuanda fiyatlarda yüzde 5-10 arasında gerileme oldu." dedi ve şu şekilde devam etti:

"Ciddi bir durgunluk var. Sektör bu durumda. Ancak ayın 15’inden sonra tekrardan sektörün normale gelmesini bekliyoruz. Bundan sonra o çok yükselişler olmayacak. Rutin bir yükseliş olur. Alış ve satışlar normale döner.”

FAHİŞ FİYATLAR OLMAYACAK

Güveloğlu açıklamasının devamında fahiş fiyatların artık olmayacağını söyleyerek, “Öyle eskisi gibi fahiş artışlar olmayacak. İhtiyacı olan alacak, ihtiyacı olan satacak. Çok ciddi bir düşüş beklenmesin, olmayacak. Çok ciddi yükseliş deç olmayacak. Normal seyrinde gidecek. Her yıl olduğu gibi sektör yıl sonu ve başında durur sonrada normale döner. Sektör önümüzdeki aylarda hız kazanacak. İnşallah bu aşıyla beraber virüs gitmiş olacak ve otomobil sektörü hız kazanacak.” dedi.