Araba Alımı Satımında Vergi ÖTV İndirimi Açıklaması

Araç alımında vergi indirimi çağrısı geldi. Otomobil sektöründen gelen açıklamada, vergi indiriminin gelmesi ile birlikte devletin daha fazla gelir elde edeceği, bu nedenle vergi indirimi yapılması gerektiğine yer verildi.

Araba Alımı Satımında Vergi ÖTV İndirimi Açıklaması

Araba alacakları ilgilendiren son dakika açıklaması.

Sıfır otomobil alımında vergi indirimi açıklaması geldi. Otomotiv sektöründen gelen açıklamada,  vergi düzenlemesi yapılmasını bekleyen sektör temsilcileri oranların düşürülmesiyle kayıp olmayacağını aksine devletin bu işten daha fazla kazanç elde edeceğine yer verildi. OSD Başkanı Haydar Yenigün yaptığı açıklamda vergi indirimi çağrısında bulundu. 

Bu yıl satışlarda sektör genelinin 500 bin tahmininde  olduğunu ifade eden Yenigün, "Bugün 800 bin adet civarında tahmin ediyoruz. Diğer yandan, 2015-17 döneminde ulaşılan 1 milyon adetlik iç pazar büyüklüğüne yeniden ulaşılması ve hatta pazarın öngörülebilir şekilde daha da büyümesinin sağlanması için kalıcı düzenlemeler önem taşıyor. Daha fazla araç satışı ile vergi gelirini yükseltmeyi hedefleyen, satın alma vergi yükünün aracın kullanım sürecine yayıldığı bir vergi sistemi ve yaşlı araç değişim programı ile iç pazarın önce 1 milyon ardından 1,5 milyon sonrasında da 2 milyon adetlik potansiyeline kısa sürede ulaşabileceğini düşünüyoruz. OSD olarak gelecekten beklentimiz, değişen otomotiv eko-sisteminde ülkemizin mevcut rekabetçiliğinin korunması ve geliştirilmesini hedefleyen uzun vadeli planlar üzerine kurgulu bir yaklaşım ile ihracatımızı artırmak, öngörülebilir ve büyüyen bir iç pazar ile ülkemize daha fazla yatırım gelmesi için gerekli ortamın oluşturulması." dedi. 

VERGİ DÜŞÜNCE SATIŞLAR ARTAR

Araç alımı satımında vergi indirimi yapılmasının  satışları arttıracağını, devletin bu şekilde daha fazla kazanç elde edeceğinin altı çizildi ve bu konuda çağrı geldi.

SIFIR ARAÇ ÜRETİMİ TALEBE NE ZAMAN YETİŞEBİLECEK?

Otohaber Genel Yayın Yönetmeni Halit Bolkan sabah Gazetesi'ne yaptığı açıklamada, bayilerde ne zaman sıfır araçların bulunabileceği sorusuna şu şekilde cevap verdi:

"Pandemi nedeniyle Nisan ayından bu yana otomobil fabrikaları üretim konusunda sıkıntılar yaşıyor. İlkbahar aylarında üretimi tamamen durdurmak zorunda kalan fabrikalar da oldu. Ayrıca hala tam kapasite çalışamayan fabrikalar da söz konusu. Her ne kadar Avrupa pazarında ciddi daralmalar yaşandıysa da Türkiye gibi az sayıda ülkenin pazarındaki büyümeye cevap verecek arz oluşmadı.

Pandeminin ikinci dalgası da başladı ve bu durum özellikle Avrupa'daki üretim tesisleri üzerinde kapasite baskısı oluşturuyor. Pandemi etkisini azaltmadan otomobil arzının artması pek mümkün görünmüyor. Eğer Avrupa pazarı tekrar ciddi oranda daralır ve üretim fazlası ortaya çıkarsa bu araçların Türkiye'ye getirilmesi mümkün olabilir.

Normal şartlar altında 2021 ilkbaharından önce araç bulunurluğunun çok yüksek olmayacağını söyleyebilirim. Pandemi etkisinin daha az hissedildiği ülkelerde üretim yapan markaların araçlarının daha kolay bulunabileceğini de belirteyim."

SIFIR MI İKİNCİ EL Mİ ÖNERİRSİNİZ?

Bolkan, sıfır mı ikinci el araç mı önerirsiniz? sorusuna ise şu şekilde yanıt verdi: "Sıfır araç almak isteyenlerin temel amacı, daha önceki kullanımdan doğan riskleri taşımayan yepyeni bir otomobile sahip olmak. Eğer otomobilini hemen değiştirmek ya da otomobil almak istiyorsa, tüketicinin önünde 2 seçenek var. Birincisi sıfır otomobil bulmak ya da beklemek. Diğeri ise henüz 1 ya da 2 yaşında bir otomobil almak. Bazı markalarda bazı modeller hemen teslim bulunabiliyor. Bu da istenilen değil bazen de bulunabilen otomobili almak anlamına geliyor. İkinci el otomobillerde getirilen ekspertiz zorunluluğu tüketicinin aklındaki soru işaretlerinin giderilmesi anlamında son derece olumlu bir uygulama. Dolayısıyla tercih tüketicinin. 0 km'de bulduğu otomobili alacak ya da istediği otomobili bekleyecek veya ikinci elde istediği otomobili alacak."

KAMUBULTENİ.COM  |ANKARA