Staj ve Çırak Sigortası Olanlara Emeklilik Yolu

Staj ve çırak sigortasının emeklilik hesabına dahil edilip edilmediği en çok merak edilen hususlar arasında yer alıyor. Bunun sebebi ise 5 milyon vatandaş, staj ve çırak sigortası ile erken emekli olmanın hayalini kuruyor. Fakat küçük bir ayrıntı işin rengini değiştiriyor. Emekli olmayı da geciktiren bu detay ile alakalı düzenleme gündemde. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasası kapsamında düzenleme gerçekleştirilirse milyonlarca vatandaşın mağduriyeti giderilecek.

Staj ve Çırak Sigortası Olanlara Emeklilik Yolu

Yeniden İncelenecek
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in staj sigortası ile alakalı yapmış olduğu son değerlendirmeler milyonlarca vatandaşı emeklilik hususunda heyecanlandırdı. Bakan Bilgin, gazetecilerin kendisine sorduğu bir soru üzerine;

“Biliyorsunuz stajda sağlık sigortası yapılıyor fakat emeklilik sigortası yapılmıyor. Çok eski bir düzenleme. Bu hususun tekrardan incelenmesi gerekiyor. Ben bu hususta bir çalışma yaptırıyorum. Bunun neticeleri ne olur? Bu EYT kapsamında da bunu ele almak gerekir Çünkü. EYT çalışmamız tamamlandığı vakit o dosyamız bittiği zaman bu soru da aydınlatılmış olur.”

Dedi.


İşe Başlama Tarihi

Çalışma Bakanı Vedat Bilgin'in bu açıklaması, 'Acaba çıraklık ve staj döneminde ödenen primler emeklilikte sigorta başlangıç tarihi olarak kabul edilir mi?' Sorusunu akıllara getirdi. Keza staj ve çırak sigortası bulunan vatandaşlar, bir hizmet dökümü aldıklarında ilk işe giriş tarihinde staj veya çırak başlangıç tarihi bulunuyor. Bu ise kafaları karıştıran bir durumdu. Fakat staj ve çırak sigortasında bireyleri emekli eden ve uzun vadeli sigorta kolları şeklinde nitelendirilen malullük, ölüm ve yaşlılık sigortalarına prim ödenmediği sebebiyle emeklilik açısından staj ve çırak sigortası emeklilik açısından sigorta başlangıcı sayılmıyor.

Hastalık ve Kazalar İçin
Stajyerlik ya da çıraklık süresince stajyer ya da çırak adına iş veren, sadece kısa vadeli sigorta kollarına, yani iş kazası ile meslek hastalığı ve analık sigortasının primini ödüyor. Bu filmin ödenme gayesi ise staj yapılan dönem içerisinde stajyerlerin ya da çırakların iş kazası yahut meslek hastalıklarına maruz kalması durumuna karşılık Bu sigorta kollarından sağlanmakta olan yardımlardan yararlanması, bir başka ifadeyle staj yeri koruma altına almaktır.