Sorular Cevabını Buldu EYT Çıkınca Maaşlar Düşecek Mi

Milyonlarca vatandaş EYT için çıkacak karar kilitlenmişken EYT ile ilgili merak edilen soruların cevabı belli oldu. Peki EYT çıkınca maaşlar düşecek mi?

Sorular Cevabını Buldu EYT Çıkınca Maaşlar Düşecek Mi

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için çalışmalarda sona gelindi. İlk aşamada 1,5 milyon kişinin emekli edileceği kararla ilgili merak edilenler cevaplandı.

TOBB ETÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Kılıç, konuyla ilgili merak edilenleri NTV’de cevapladı.

EYT Çıkınca Maaşlar Düşer mi?

Düzenlemenin ayrıntılarına yönelik çok sayıda soru işareti var. EYT çıktığında mevcut aylıkların düşüp düşmeyeceği de bu sorulardan biri.

Aylıkların azalması gibi bir durumun söz konusu olmayacağını söyleyen Kılıç şu sözleri söyledi;

"Bunlar tamamen uydurma laflar. Mevcut aylıkların azalması nasıl mümkün olur? Burada söylenmek istenen bütçeye yük getirmesi durumunda ileride hükümetler aylık bağlama oranlarını daha da düşürür mü? Zaten şu anda düşük, ben daha fazla düşeceğini düşünmüyorum"

EYT çıkacak ama prim günü koşullarında değişiklik olacak mı? Ya da kademeli yaş mı gelecek?

Kademli yaş düzenlemesi olmayacak. Sayın Bakan yaş ile ilgili bir düzenleme olmayacağını paylaştı.

Prim günü koşullarında da değişiklik olması doğru değil ve açıklamalara istinaden muhtemelen de olmayacaktır.

8 Eylül 1999 öncesinde 4A SGK kadınlar 20 yıl, erkeklerde ise 25 yıl sigortalılık süresi ve 5000 prim günü koşulu tekrar yürürlüğe koyulacak. Bağ-kur'lular içinse 1999 öncesi koşullar kadınlarda 7200 prim günü erkeklerde ise 9000 prim günü, devlet memurları açısından aynı kadınlarda 7200 prim günü erkeklerde ise 9000 prim günü emekli olabiliyordu.

Sayın Bakan'ın açıklamalarından koşulların tekrar bu şekilde olması yönünde bekleniyor.

EYT’den kamuda çalışanlar da yararlanacak mı?

Kamuda çalışanlar da EYT'den yararlanabilir. Devlet memuru kadın ve erkek çalışanlar 8 Eylül 1999 öncesi işe girdiyse aynı şekilde yararlanacak.

Sayın Bakan'ın 1,5 milyon kişi açıklaması yanlış anlaşıldı. Bu rakam toplam rakamı değil ilk planda sigortalılık süresini ve prim gününü tamamlayanları ifade ediyor.

EYT'den faydalanacak kişi sayısı 1,5 milyon ile sınırlı kalmayacak. Eksik sigorta günü ve prim gün sayısı olanlarda gelecek dönemlerde bu kanundan faydalanabilecek.

Bizler KHK ile kamuda kadro alan işçileriz. EYT çıkınca zorunlu olarak emekli edileceğimiz söyleniyor. Doğru mu?

Bu çok teknik bir konu. KHK ile kamuda kadro alan işçiler 696 sayılı KHK ile kadroya geçerek işe başladılar. Ancak bu kararnamenin geçici bir 23. maddesi var. Madde şunu söylüyor, emeklilik için gerekli olan yaş, prim günü ve sigortalılık koşullar tamamlanmış ise kurumlar kadrodaki işçilerini emekli eder.

Kadro geçen çalışan kişi yaş kalkınca koşulları sağladığında zorunlu olarak emekliliğe ayrılacaklar.

EYT’de 2000 sonrası için işe girenlere dair bir gelişme olacak mı?

Şu an için böyle bir gelişme söz konusu değil.

Askerlik borçlanmamı yaparsam EYT’li olacağım söylendi. Borçlanmayı ne zaman yapmak gerekiyor?

Askerlik borçlanması kritik bir mevzu. Borçlanmanın yılbaşından önce yapılması gerekir çünkü asgari ücretin yeni yılda değişmesi ile Sosyal Güvenlik Sistemi'ndeki tüm parametreler değişime uğrayacaktır.

Borçlanma tutarı yükselecektir. Ancak her askerlik borçlanması bu EYT kapsamına girmez. Askerlik Borçlanması için birinci koşul, eğer askerlik hizmeti henüz işe başlamadan önce yapıldıysa borçlanın derim. Çünkü o zaman sigortalılık başlangıcınızı borçlandığınız süre kadar öne çeker.

96,97 yıllarda askerlik yapan onu borçlanarak öne çekebilir ve EYT kapsamına girer. Askerlik borçlanması 1999 öncesine çekilir ise faydalanabilir.

2000 yılında girişim var, doğum borçlanmasıyla EYT’ye tabi olur muyum?

Kadınlar için doğum borçlanması sigorta prim gününü artırır. Erkeklerde olduğu gibi sigorta başlangıcını öne çekmez. Dolayısıyla 2000 yılında sigorta giriş varsa maalesef doğum borçlanması yapılsa da EYT uygun hale gelmez.

EYT kapsamına giriyorum. Ama 5000 prim günüm yok. 690 gün eksiğim var. Ben yararlanamayacak mıyım?

Bu düzenleme tek seferlik değil. 8 Eylül 1999 öncesi koşullara ne zaman sahip olunur ise çalışanlar o zaman EYT'den faydalanabilecek. Ocak ayında yasa çıkar ise çalışan 690 prim günü eksiğini tamamlayarak emekli olabilir.

Bizler Staj Mağduruyuz. Stajda çalıştık ama tam gün çalıştırıldık. Staj başlangıç sayılırsa EYT’li olabiliyoruz.

Staj mağduriyet alanı olarak ortaya çıkıyor. EYT kapsamına maalesef girmiyorlar umarım bu yönde bir adım olur.

EYT çıkarken maaşların bir kısmı ileride alınacak gibi bir duyum var. Ne derece doğru?

Doğru bir bilgi değil.

KAMU İLANLARI VE MEMUR ALIMLARINDAN ANLIK OLARAK HABERDAR OLMAK İÇİN UYGULAMAMIZI İNDİRİN.

 

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZI TAKİP EDEREK TÜM İLANLARDAN ANINDA HABERDAR OLUN!

 /  /