Son Dakika Açıklaması: 25 Yıl Evli Kalana Emeklilik

25 yıl emekli kalanlara emeklilik için yeni açıklama geldi. Yapılan açıklamada , söz konusu kanun tekliflerinin detaylarına yer verilirken , nasıl emekli olunacağına dair detaylara da yer verildi.

Son Dakika Açıklaması: 25 Yıl Evli Kalana Emeklilik

25 yıl evli kalana emeklilik hakkında açıklama geldi.

Geçtiğimiz aylarda TBMM 'ye iki kanun teklifi gelmiş ve 25 yıl evli kalan kadınlara emeklilik için düzenleme yapılması istenmişti. Kanun tekliflerinin Türkiye Büyük Millet Meclisi 'ne sunulması sonrası henüz bir gelişme yaşanmadı. Edinilen son dakika bilgilerine göre bu konuda bir açıklama geldi. 

Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Sosyal Güvenlik Komisyonu Başkanı Ali Duman konu ile ilgili yaptığı son dakika açıklamasında , çalışmayan , ev hanımlığı yapan kadınlara , söz konusu kanun teklifleri ile borçlanarak emekli olma hakkının verilebileceğini söyledi. 

25 YIL ŞARTI

İki kanun teklifinde de dikkat çeken kesim 25 yıl oldu. Ev hanımı olan ve 25 yıl evli kalan kadınlara verilecek bu haktan faydalanmak için sigorta girişi olup olmadığına bakılmayacak. 50 yaşını geçmiş ve 25 yıl boyunca evli kalmış kadınlara , söz konusu yasa tekliflerinin meclisten geçmesi durumunda emeklilik yolu açılacak.

BORÇLANMA 

25 yıl evli kalan kadınlar , eğer sigorta girişleri yoksa, bu süreyi borçlanarak toplu ödeme yapması halinde emekli olabilecek. Sigortası belirli bir süre yatanlar ise kalan günleri tamamlayarak emekli olabilecek.

Son sosyal güvenlik düzenlemesinde , 2008 yılından sonra çalışmaya başlayan kadınların emekli olmaları için 7200 gün , yani 20 yıl çalışması gerekmektedir. 

Söz konusu tekliflerin kabul edilmesi durumunda 25 yıl evli kalan kadınlar, 50 yaşını doldurduğunda emekli olabilecek. 25 yıl evli kalan ve emekli olmak isteyen kadınlar 7200 gün borçlanacak ve bu borçlanmayı toplu şekilde ödedikten sonra emekli olabilecekler.

NE ZAMAN?

Kanun teklifleri TBMM 'ye sunuldu. 1 Ekim 'de meclis yeni yasama yılına başlayacak. Yeni yasama döneminin başlamasının ardından , pandemi düzenlemelerinin ardından teklifin gündeme gelmesi bekleniyor. 

Ankete katılmak için TIKLAYIN

KANUN TEKLİFİ GÜNDEMEE GELDİĞİNDE BİLDİRİMLE HABERDAR OLMAK İÇİN UYGULAMAMIZI İNDİRİN

Android için >>>> TIKLAYIN

İOS için >>>> TIKLAYIN