Özkan Yalım: EYT Kimdir, Ne İstiyor! Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sadaka Değil, Haklarını İstiyor...

Cumhuriyet Halk Partisi Uşak Milletvekili Özkan Yalım , TBMM Genel Kurulu'nda emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

Özkan Yalım: EYT Kimdir, Ne İstiyor! Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sadaka Değil, Haklarını İstiyor...

5 Milyon 285 bin 187 Emeklilikte yaşa takılan kişi olduğunu belirten CHP Uşak Milletvekili, Emeklilikte yaşa takılanların sadaka değil, haklarını talep ettiğini söyledi. EYt2lilerin istihdam konusunda yaşadıkları sıkıntıları ve GSS sorununu da gündeme getiren Yalım, EYT sorununun bir an önce çözüme kavuşturulması gerektiğini söyledi. Yalım, TBMM Genel Kurulu'ndaki konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

Bizi izleyen tüm vatandaşlarımıza, özellikle, 5 milyon 276 bin 187 kişi kalan, emeklilikte yaşa takılan vatandaşlarımıza ve de onların yakınlarına sesleniyorum, yüce heyeti de selamlıyorum.

Değerli arkadaşlar, ilk önce, EYT kimdir, ne istiyor? Emeklilikte yaşa takılanlar lütuf değil, sadaka değil, erken emeklilik hiç değil; Anayasa ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınmış emeklilik haklarını istiyorlar. 1999 öncesi çalışma hayatına adım attıklarında kadınlardan yirmi yıl, 5.000 prim günü, erkeklerden ise yirmi beş yıl, 5.000 prim günü istenirken maalesef maç oynanırken kural değiştirildi. Genelde, çıkan kanunlar ileriye dönüktür ama bu tarihte çıkarılan 4447 sayılı Kanun'la geriye dönük bir işlem yapıldı ve de birçok mağdur meydana getirildi.

Bunun yanında, emeklilikte yaşa takılanlar büyük bir toplumsal sorundur. İşverenin "Yaşlısın." diye işe almadığı EYT'liler, devletten emeklilik haklarını istediğinde "Daha gençsin." denilip Araf'ta bırakılmışlardır. İşsiz kalan pek çok EYT'li, ekonomik sıkıntıların yanında, psikolojik sorunlarıyla da baş edemez hâle gelmiştir. Aileler parçalanmış, boşanmalar artmış, çocuklarına harçlık veremez, evinde tenceresi kaynayamaz hâle gelmiştir. Bunun yanında, Cumhur İttifakı bu sorunu görmezlikten gelmiştir. Maalesef, burada olan AK PARTİ milletvekilleri, Milliyetçi Hareket Partisi milletvekilleri bunu duymazlıktan gelmiştir. Sayın Bülent Turan burada, bunun tekrar tekrar altını çiziyoruz; maalesef, emeklilikte yaşa takılanların sorunlarını, buraya gelen önergeleri, buraya gelen kanun tekliflerini her zaman görmezlikten geldiniz ve de her zaman da reddettiniz. Emeklilikte yaşa takılan tüm 5 milyon 276 bin 187 kişi ve de bunların yakınları sizleri bu anlamda izlemektedirler ve de en yakın seçimde de bunları değerlendireceklerdir. Bundan hiç şüphemiz yok.

Diğer bir taraftan biliyorsunuz, 2008 yılında AK PARTİ Hükûmetinin çıkarmış olduğu 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanun'u. Bu kanunla ne oldu? Emekli olan birçok vatandaşımızın aylık bağlama oranları yüzde 70'lerde iken 2008'de çıkarılan kanunla yüzde 28'lere düştü. Yani bir anda asgari ücret seviyesinde olması gereken emekli ücretleri 1.600 seviyelerine düştü. Bazıları hatta daha da düşük oldu. Ben buradan özellikle intibak yasasının bir an önce çıkarılmasını talep ediyorum. Çünkü insanlık adına, bu memlekette yaşayan Türkiye Cumhuriyetinin hiçbir vatandaşı, bir emeklisi bile 2.324 TL olan asgari ücretten aşağı emekli maaşı almasın. Bununla ilgili defalarca kanun teklifi verdik ama hepsini yine siz Cumhur İttifakı olarak reddettiniz. Onun için intibak yasasının da bir an önce tekrar çıkarılmasının özellikle buradan altını çiziyorum.

Diğer bir taraftan, 2020 temmuz itibarıyla, biraz önce belirttiğim gibi 5 milyon 276 bin 187 emeklide yaşa takılan kişi vardır. Bunların birçoğu her ay emekli olmaktadır. eğer bu kanun çıkarılırsa yaklaşık olarak şu anda, ilk etapta 700 bin ile 1 milyon kişi arasında emekli olacaktır ve de bunun maliyeti ise 15 milyar TL'dir. Peki, size sormak istiyorum, özellikle AK PARTİ milletvekillerine sizler defalarca söylediniz, dediniz ki "Biz gelen misafirlerimize -özellikle Suriyelilere 4,5 milyon Suriyeliye- 40 milyar dolar para harcadık." Peki, 40 milyar dolar ne yapıyor? Bugünün parası yaklaşık 340 milyar TL. Yani kendi öz evladımız olan yaklaşık 5 milyon 276 bin 187 kişiye bir yıl içerisinde 15 milyar TL'yi fazla görüyorsunuz ama dışarıdan gelen Suriyelilere 340 milyar TL'yi harcıyorsunuz. Takdir tabii ki yüce milletimizindir, bunun tekrar tekrar altını çiziyorum. Peki, ne yapılması gerekiyor? Buradan bir an önce bu kanun tekliflerimizin değerlendirilip Cumhur İttifakı'nın bunu kabullendiğini de göreceksiniz. Biz Millet İttifakı olarak direkt buna onay vereceğiz. Buradan özellikle tüm EYT'li olan 5 milyon vatandaşımıza bunu belirtmek istiyorum. Umarım, AK PARTİ milletvekilleri ve de Milliyetçi Hareket Partisi milletvekilleri de bunu duyuyorlardır. Bir an önce getirdiğimiz kanunları da gündeme almalarının özellikle altını çiziyorum.