Kılıçdaroğlu Yaşa Takılanlar (EYT) için Net Konuştu

Kemal Kılıçdaroğlu emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili son dakika açıklamasında bulundu. Bugün düzenlenen çalıştayda konuşan Kılıçdaroğlu EYT için net açıklamalarda bulundu.

Kılıçdaroğlu Yaşa Takılanlar (EYT) için Net Konuştu

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı 'ndan emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili son dakika açıklaması geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli geçtiğimiz hafta EYT için kapılarını kapattı. Devlete yük olacak denileren emeklilikte yaşa takılanlar meselesi rafa kaldırıldı. EYT'leri üzen bu açıklama sonrası gözler diğer partilere çevrildi. 

CHP'nin EYT teklifi de geçtiğimiz haftalarda TBMM 'de komisyondan geri çerildi.

Bunun üzerine CHP bugün bir çalıştay yapmaya karar verdi. Yapılan çalıştayda CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu az önce konuştu.

Kılıçdaroğlu 'nun açıklamaları şu şekilde;

"Bu emekli aylığı ile geçinilemez diye defalarca anlattık. Asgari ücret üzerinden emeklilik dilekçenizi verirseniz 801 lira 55 kuruş alıyorsunuz. 2032 liradan 801 liraya düştü. Esnaf 906 lira emekli aylığı alacak. 2008'den önce ben emekli olmak istiyorum deseydi 2007 lira para geçecekti eline" dedi. 

"Kayıtdışı çalışmayla mücadele iktidarların görevidir. Onlara en büyük desteği sendikalar ve STK'lar verir. Bir, kişi çalışıyor ama hiçbir kaydı yoktur. İki, kişi çalışıyor ama 1-2 hafta üzerinden prim ödeniyordur. Üç, ayda beş bin alıyorsa asgari ücret üzerinden prim ödeniyordur. 3.havaalanında çalışan işçilerin taleplerinden biri bizim aylıklarımızı bankaya yatırındı. Bu kayırdışı çalıştırıyorlar, sigorta primlerimizi yatırmıyorlar demek. Bu talebin gereği yerine getirilmedi"

"99'un başında 2 milyar olan açığın düşmesi lazım önlemlerle. Emeklilik yaşı yükselmiş, aylıklar düşmüş açığın kapanması lazım. Ama tam tersi açık büyüdü. 2017 16 milyar 700 milyon lira. Yeni ekonomi programında açıkladıkları rakam. 2018 21 milyar 500 milyon, 2019'da 28 milyar 100 milyon lira sosyal güvenlik sistemi açık verecek" 

"Sayıştay TBMM adına kamu harcamalarınıd enetleyen kurumun adıdır. Sayıştay sosyal güvenlik sistemine de bakacağım diyor. 83 milyar 55 milyon çalışanın aylığından kesiliyor ama görütülüp Sosyal Güvenlik Kurumu'na yatırılmıyor. Siyasi iktidar izin vermediği için tahsil etmiyor. Esnafta borcunu ödeyemiyor. alacağın yüzde 99'u icra ve takibi yapılamıyor. güçlü bir müfettiş kadrosu var 1819 rapotun 1313'ü hiçbir işleme konulmuyor. Siyasi iktidar ceza verilmesini istemiyor. Belediyelerde ödemiyor. Yanlarında çalıştırdıkları işçilerin aidatlarını ödemiyorlar. Devlette ödemiyor. Fatura sizlere çıkıyor. İktidar yapmaıs gerekeni yapmıyor fatura vatandaşa çıkıyor" 

"38 yaşında emeklilik zaten olmaz. Hiç kimse de çıkmaz ortaya. Ama bir hak sahibiysem ben bu hakkı kullanmak isterim diyor. 750 milyar lira açık olacakmış. Bu rakam gerçekçi değildir. Bu rakamın verilmesinin 38 yaşında emeklilik lafının söylenmesinin sosyal güvenlik sisteminde bir düzenleme yapılmasının önünü kesmek istiyorlar. Vatandaş "kardeşim sen alacakları topluyor musun? Yoksa birilerine peşkeş mi çekiyorsun" demesi lazım. Aile yardımı sigortası olsa kimse erken emeklilik arayışına girmez" 

"Her türlü israfı yapacaksın. Çift maaş alacaklarmış. Sen de çift maaş alıyorsun. Ayrıca bu sorun aile yardımları sigortası olmasına zağmen erken emeklilik Finlandiya ve Almanya'da var. Kişi isterse erken emekli olabiliyor. Bütün bunlar akılcı politikalarla yapılır. Hesap kitap işidir bunlar. emekliyi perişan edeceksiniz, emekli aylığını yarı yarıya düşüreceksiniz, çıkıp bunun hesabını vermek yerien yaşa takılanları eleştireceksiniz. Mart ayında sandığa gideceğiz, ders verecek olan sizlersiz. Tercih sizin tercihiniz. Her türlü israfı yapacaksınız, yazlık saraylarda oturacaksınız, uçan saraylarda oturacaksınız, asgari ücretle dilekçe verene 801 lira emekli aylığı vereceksiniz" 

"Sendikanın olduğu yerde kayıtdışı olmaz. Sendikanın yok edilmesinin, istenmemesinin sebebi bu. Kayıtdışıyı özendirmek. efendim emeklilikte yaşa takılanlara hak verirsek 40 yıl bedavadan maaş alacakmışsınız. ekonomide kurtuluş savaşı veriyorlarmış. Bu ekonomiyi kim bu hale getirdi? Siz hakınıza sahip çıkmazsanız bile biz sizin hakkınıza sahip çıkacağız" 

EYT HABERLERİNDEN HABERDAR OLMAK İÇİN;

Android uygulamamızı ücretsiz indirmek için >>>> TIKLAYIN

İOS uygulamasını ücretsiz indirmek için >>>> TIKLAYIN

Kamubulteni.com  | Ankara