EYT'de Flaş Gelişme: Yaşa Takılanlar İçin 3 Teklif Açıklandı-Kimler Emekli Olacak?

Emeklilikte yaşa takılan vatandaşları ilgilendiren son dakika açıklaması geldi. Tüketici Başvuru Merkezi Sosyal Güvenlik Komisyonu Başkanı Ali Duman yaptığı açıklamada 3 önemli teklif açıkladı.

EYT'de Flaş Gelişme: Yaşa Takılanlar İçin 3 Teklif Açıklandı-Kimler Emekli Olacak?

Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili son dakika haberi. 

Tüketici Başvuru Merkezi Sosyal Güvenlik Komisyonu Başkanı Ali Duman, yaşa takılanlarla ilgili bir son dakika açıklaması yaptı. Duman yaptığı açıklamada emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili 3 önemli teklif olduğunu söyledi. 

Meclise bugüne kadar 20 'den fazla kanun teklifi sunulduğunu söyleyen Duman , bu tekliflerde ortak 3 çözüm yolu olduğunu aktardı. 

TBMM 'deki 1. yönteme göre kadınlar için 50, erkekler için 55 yaşını doldurmuş olmak ve 3600 primi tamamlamış olmak şartı var. Bu teklifin yürürlüğe alınması sonrası kadın EYT'liler 50 yaşında emekli olacak. Erkek EYT 'ler ise 55 yaşında emekli olacak. 

SGK ilk giriş tarihleri 8 Eylül 1999 ve öncesinde olsa dahi bu tarihlerden sonra doğanlar faydalanamamış olacaktır.

İKİNCİ YÖNTEM

EYT için ikinci yöntemde ise  yaş dışında kalan ancak diğer şartları yerine getirmiş çalışanların emeklilik koşulları için üç temel kural olacak:

  • Çalışmayi Hizmetini tamamlamış . Yani, SSK 'da 5 bin gün ile 5 bin 975 gün arası ilk girişe göre belirleniyor, Bağ Kur ve Emekli Sandığında ise kadın çalışanlar için 7,200, erkek çalışanlar için 9,000 gün.
  • Çalışma Süresini tamamlamış olmak, yani ilk giriş tarihinin üzerinden kadınlarda 20 yıl, erkeklerde ise 25 yılın geçmiş olması.
  • Yaş haddini tamamlamış olmak yani kadınlarda 40-58 yaş, erkeklerde ise 44-60 yaş arasında bulunmak.

İkinci yöntemde ise bu 3 şartı taşıyanlar emekli olabilecek. 

Yaş şartı haricinde diğre iki şartı taşıyanlar, SSK için 5975 güne kadar hizmetin dolmuş olması, Bağ Kur ve Emekli Sandığı için ise kadınlarda 7,200 günün erkeklerde ise 9,000 günlük hizmetin tamamlanmış olması gerekecek. Ancak erkek çalışanlardan 1994 yılından sonra ilk defa çalışmaya başlayanlar çalışma süresi açısından faydalanamamış olacaktır.

ÜÇÜNCÜ YÖNTEM

Emeklilikte yaşa takılan vatandaşların emekli olabilmesi için üçüncü yöntem ise 8 Eylül 1999 ve öncesinde ilk kez SGK kapsamında çalışmaya başlayan herkesin kadın ya da erkek çalışan ayrımı yapılmadan 5,000 günlük hizmet ile emekli olması gerçekleşebilecek, böylelikle EYT kabul edilen herkesi kapsamış olacaktır. Fakat tekliflerin geçerlilik süresi incelendiğinde üç ay ya da atı ay yürürlükte kalmasının öngörüldüğü dikkat çekiyor.

Oysa bu teklif kabul edilir ve yöntem benimsenirse, 4,447 sayılı yasaya göre hak kaybına uğramış herkesin yasadan faydalanabilmesi için kanunun 25 yıl Çalışma Süresi açısından 08.09.2024 tarihine kadar geçerli olması gerekecektir.

EYT'liler bu sayfada >> TIKLA KATIL

EYT HABERLERİ İÇİN UYGULAMAMIZI İNDİRİN.

Android için >>>> TIKLAYIN

İOS için >>>> TIKLAYIN