EYT'de Son Dakika: TBMM'de Yeterli Çoğunluk Sağlanıyor

Primlerini doldurmuş olmalarına rağmen, yasa gereği yaştan dolayı emekli olamayan on binlerce vatandaş, Meclisten çıkacak EYTyibekliyor. Muhalefet partilerinin gündeminde olan ve yine bu 4 partinin söz konusu düzenleme için Meclise yasa tasarısı sunuldu.

EYT'de Son Dakika: TBMM'de Yeterli Çoğunluk Sağlanıyor

On binlerce çalışanın büyük bir merak ve heyecanla beklediği EYT düzenlemesi için gözler TBMM 'de.

Habertürk 'ten Ahmet Kıvanç 'ın bugün kaleme aldığı haberine göre 8 Eylül 1999 'den önce kadın 20 yıl sigortalılık; erkek 25 yıl sigortalılık ve 5000 gün prim koşulunu yerine getirerek emekli olma hakkı kazanıyordu.

1999 'da yeni bir karar alındı ve çıkartılan 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu ile emeklilikte yaş arttırıldı. Söz konusu yasa ile emeklilik yaşı kadınlarda 58, erkeklerde 60 'a çıkarıldı.

Söz konusu düzenlemenin ardından 2008 yılında yeni bir düzenleme yapıldı ve erkek ile kadınlarda emeklilik yaşı 2048 yılında 65 'e çıkacak şekilde yine yükseklltildi. Emeklilik için hazırlanan binlerce kişi, tek günden dolayı 2-3 yıl daha çalışmak zorunda kaldı.

Daha önce de gündeme getirilen söz konusu düzenleme ilk kez yeni yasama yılının ilk gününde gündeme geldi.

MUHALEFET PARTİLERİ AYNI GÖRÜŞTE

EYT için MHP, CHP, İYİ Parti ve HDP aynı görüşte. EYT 'de ilk teklif, Cumhur ittifakının üyesi MHP'den geldi. Bu teklifi CHP, İYİ Parti ve HDP izledi. Dört parti TBMM 'd EYT için birleşirse söz konusu düzenleme meclisten geçer.

TBMM 1 Ekim günü yeni yasama yılına başlıyor. Yeni yasama yılının başlaması ile EYT teklfinin meclise gelmesi bekleniyor.

Eğer muhalefet partilerinin teklifleri yasalaşırsa, 1989 yılında 18 yaşında işe giren bir kadın 2019 yılında 38 yaşında emekli olabilecek. 1989'da 18 yaşında işe giren bir erkek ise 2024 yılında 43 yaşında emekli olacak.

Kamubulteni.com | Ankara