Emeklilikte En Avantajlı Dönem Açıklandı

En avantajlı dönemler belli oldu. Emeklilikte yapılan 3 düzenleme sonrası emeklilik 3 döneme göre ayrılıyor. Bu dönemlerden en avantajlısı belli oldu.

Emeklilikte En Avantajlı Dönem Açıklandı

Emeklilikte 3 dönem hesabı.

Yapılan reformlar nedeniyle emeklilikte birçok değişiklik oldu. On binlerce kişi nasıl emekli olacağını , ne zaman emekli olacağını bilmiyor. Posta Gazetesi 'nde yer alan haberde ise emeklilikte detaylara yer verildi.

KRİTİK TARİH 8 EYLÜL 1999

8 Eylül 1999 tarihine kadar, kadınlar 38 erkekler ise 43 yaşına kadar çalışınca ve prim şartını doldurunca emekli olabiliyorlardı. Bu tarihten sonra bir düzenleme yapıldı ve emeklilikte yaş şartı ile prim günü arttırıldı. Söz konusu düzenleme ile emeklilik yaşı 1 Ocak 2048 tarihi itibarıyla 65 olacak.

BAŞLANGIÇ TARİHİNE DİKKAT

Sosyal Güvenlik Kurumu 'ndan emekli olacak vatandaşlar için 3 ayrı tarih var. 3 ayrı tarih altında çalışanların bazı şartları taşıması istenmektedir. Yeni düzenlemede 1 gün , 1 yıl farkediyor. Bu nedenle sigortanın başlangıç tarihi ve yasal değişikliklerin yapıldığı tarihler önemli. 

DÖNEMLER

Mevcut sistemde emeklilik için 3 dönem hesabı var. İşteo dönemler:

  • 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanların durumu,
  • 8 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 arasında sigortalı olanların durumu,
  • 30 Nisan 2008 sonrasında sigortalı olanların durumu.

BORÇLANMADA TAVAN ÖNEMLİ

Emekli maaşının yüksek olması için en basit çözüm kazancın yüksek olması. SGK 'ya yükske maaştan prim ödemesi yapılması durumunda emekli maaşı da yüksek olacak. 

Emekli maaşını yükseltmenin bir diğer yöntemi ise Ocak 2000 dönemi öncesi askerlik ve doğum borçlanmalarına gidilmesi. Bu dönem için borçlanma yapılırsa, bir de tavan fiyattan borçlanma yapılırsa emekli aylığı daha da yükselecek.

BAĞKURLU

Bağkur’luların emekli aylıklarının hesaplanmasında aynı SSK’lılar gibi üç dönem çalışma ve bu çalışmaların karşılığında belirlenen aylık bağlama oranı söz konusu. Bağkur’lular da 2000 öncesi yüksek gelir üzerinden yani yüksek basamaktan prim ödemişse emekli maaşları daha yüksek oluyor. 1 Ekim 2008 sonrasında Bağkur’luların emekli aylıkları ne yazık ki daha düşük hesaplanıyor. Bu nedenle, emekli aylığının yüksek olmasını isteyen Bağkur sigortalılarının prime esas kazançlarını yükseltmeleri, yüksekten prim ödemeleri menfaatlerine olacak.

2000-2008 ARASI İÇİN

SSK’lıların emekli aylığı hesaplamasında üç ayrı dönem ve üç ayrı hesap söz konusu. 2000 yılından önceki çalışmalar için gösterge sistemi esas alınıyor ve bu dönemde aylık bağlama oranı yüksek. Bu dönem içerisinde ne kadar çok prim ödenmiş ise emekli aylığı o kadar yüksek oluyor. İkinci dönem 2000 sonrası ile Ekim 2008 öncesi dönem. Bu dönemde aylık hesabında gösterge sistemi yerine TÜFE ve gelişme hızının birlikte dikkate alındığı güncelleme katsayısı sistemi uygulanıyor. Bu tarihler arasında aylık bağlama oranı düşük olduğu için ödenen primlerin etkisi biraz daha az.

2008 SONRASI DÖNEM

1 Ekim 2008 sonrası dönem ise kritik. En düşük maaş alan emekliler bu dönemde. Bu dönemde emekli olacaklar için hesaplama yapılırken milli gelir gelişme hızının yüzde 30 ’u  dikkate alınmaktadır.

Bu nedenle bu 3 dönemde en düşük emekli maaşı bu döneme veriliyor. 

Düşükten prim ödemesi yapanlar  açısından 2000 öncesi çalışmaların karşılığı en yüksek, 2000 sonrası ile Ekim 2008 öncesi daha düşük ve Eylül 2008 sonrası en düşük aylık bağlama oranı üzerinden hesaplanıyor.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA