E Devlet'ten Sorgulama Sayfası: İşte Emeklilik Yaş ve Prim Hesaplama

Milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren açıklama geldi. Yapılan açıklamada e Devlet kapısı üzerinden emeklilik tarihi ve prim günü sorgulaması yapılabileceğine yer verildi. Peki ne zaman emekli olurum? Kaç yaşında emekli olurum? Emeklilik için prim ödeme gün şartı kaç? İşte e Devlet üzerinden ne zaman emekli olurum sorgulama ekranı.

E Devlet'ten Sorgulama Sayfası: İşte Emeklilik Yaş ve Prim Hesaplama

E Devlet kapısı üzerinden yayımlandı: İşte emeklilik hesaplama.

Milyonlarca çalışanı yakındna ilgilendiren hizmet e devlet kapısı üzerinden veriliyor. Turkiye. gov.tr adresi üzerinden vatandaşların işe başlangıç ve sigortalılık şekline göre ne zaman emekli olacağı , kaç yaşında , kaç günlük prim ödemesi sonrası emekli olacağına yer verildi. 

ÇALIŞANLARIN HAYALİ: EMEKLİLİK

Yıllarda özel sektör ya da devlet kurumlaırnda çalışan vatandaşlar , emekliliklerinin gelmesini bekliyor. Daha fazla boş zamana sahip olacakları emekliliklerinde vatandaşlar aktivite yapmak, çocuklarına , torunlarına daha fazla zaman ayırmak istiyor. 

EMEKLİLİK İÇİN YAŞ ŞARTI

Emekli olarak vatandaşlarda iki şart aranır . Bunlardan ilki yaş şartı. Bir kişinin emekli olabilmesi için belirli bir yaşa gelmesi gerekmektedir. 

PRİM ŞARTI

Emeklilik için diğer bakılan şey ise prim ödeme gün sayısı. Sigortalı olarak işe başlayan bir kişinin her gün kendisi adına işveren tarafından sigorta prim ödemesi yapılır. Prim ödemeleri , çalışanın işgücüne katıldığı günler üzerinden olur ve emeklilik için toplam prim sınırını aşan çalışanlar , yaş şartını da taşıyorsa emekli olabilmektedir. 

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

Ülkemizde çalışmaya başlayanların , çalışma hayatında uzun yıllardır çalışanların en çok araştırdığı konu ise ne zaman emekli olurum konusu oldu. Bu konuda devlet harekete geçti ve e Devlet kapısı üzerinden bir başvuru sayfası açıldı. Açılan sayfada vatandaşların ne zaman emekli olacaklarını hesaplayabilecekleri bir ekrana yer verildi. 

Ne Zaman emekli olacağını e Devlet kapısı üzerinden aşağıdaki adımları izleyerek sorgulayabilirsiniz.

https://www.turkiye.gov.tr/sgk-ne-zaman-emekli-olabilirim

Öncelikle yukarıdaki linke tıklayın. Karşınıza e Devlet ekranı çıkacak.

Bu ekranda KİMLİĞİMİ ŞİMDİ DOĞRULA yazan butona tıklayın. 

Daha sonra TC kimlik numaranız ve e Devlet şifrenizle giriş yapın. 

Giriş yaptıktan sonra karşınıza aşağıdaki ekran çıkacak.

Bu ekranda sigorta kolu yazan yerde 4A, 4B, 4C seçeneklerinden hangisine bağlı olduğunuzu işaretleyin ve işe başlama tarihinizi girerek Sorgula linkine tıklayın. 

Diğer ekranda kaç yaşında ve kaç prim ödme günü ile emekli olacağınız yazacak. 

4A nedir: Eski adıyla SSK'ya prim ödeyenleri kapsamaktadır. Bu da bir iş yerinde sözleşmeli olarak çalışan kişilerin çalışma alanını ifade eder.

4B nedir: Eski adı Bağ-Kur. Hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına bağımsız çalışanlar ile isteğe bağlı sigorta primi ödeyenleri kapsar.

4C nedir: Eski adıyla Emekli Sandığı çalışanları. ... Ülkemizde milyonlarca çalışan Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamındaki sigorta kollarına bağlı olarak çalışıp, sosyal güvencelerden, sağlık hizmetlerinden yararlanıyor ve gerekli şartlar tamamlandığı zaman da emekli oluyor

Örneğin 4A sigorta koluna tabi olarak 1 Mayıs 2020 'de çalışmaya başlamanız durumunda emeklilik için şartlar şu şekilde olacak:

60 YAS, 7200 PRIM ODEME GUN SAYISI VEYA 63 YAS 5400 PRIM ODEME GUN SAYISI PRIM ODEME GUN SAYISI İLE EMEKLİ OLUNABİLİR.

İş ilanlaru art arda yayımlanıyor. Takip için TIKLAYIN