Bütçe Görüşmelerinde EYT'nin Sadece Adı Var-İcraat Yok

Çalışma Bakanlığı 'nın bütçesinin görüldüğü Genel Kurulda EYT gündeme çokça geldi. CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer Genel Kurul 'da Bakan Zehra Zümrüt Selçuk 'a EYT sorusunu ve eleştirisini iletti. 

Bütçe Görüşmelerinde EYT'nin Sadece Adı Var-İcraat Yok

TBMM 'de EYT tartışması çıktı.

Genel Kurul 'da söz alan Bakan Selçuk, Bütçe sunumunda emeklilikle ilgili "Bütün dünyada emeklilik için 3 şart aranır. Bunlardan birincisi, belirli bir yaşa gelmek, belirli bir süre prim-gün ödeme sayısına ulaşmak ve belirli bir hizmet süresi. Yasalarla belirlenen bu 3 şarttan herhangi birisinin olmaması durumunda emeklilik müktesep hak kılmaz yani kişi emekli olamaz. Türkiye’de, bütün dünyada olduğu gibi, emeklilik için belirli bir yaş şartı vardı ve maalesef, 1992’de bu şart kaldırıldı. 1999’a gelindiğinde, o dönem SSK Genel Müdürü olan Kemal Kılıçdaroğlu’nun kendi ifadesiyle sistem iflas etme noktasına geldi ve bu tarihte emeklilik için yine bir yaş şartı getirildi ama bu sefer kademeli bir geçiş öngörüldü. 

AK PARTİ 2008’de, 1999 yılında o dönemin hükûmeti tarafından çıkarılan 4447 sayılı Kanun’la getirilen kademeli yaşı aynen muhafaza etti. Nitekim, şu ana kadar uygulamada bizim fiilî emeklilik yaşımız 52 . 5 yaş ancak 2048’de devreye girecek. Şu an Türkiye, bütün OECD üyesi ülkeler içinde en erken yaşta emekli eden ülkedir." dedi.

Bakan Selçuk konuşurken Gürer açıklamasında, "Kendi yaptıklarınızı anlatın, 2008’de çıkardığınız ABO’yu anlatın. Kendi hatalarınızı geçmişe mal edemezsiniz. Siz ne yaptınız, ona bakın. EYT’liyi açlığa mahkûm ediyorsunuz. Mezarda emeklilik! 65’e çıkardınız, 65’e, yıl 2008’de 65’e çıkardınız 

EYT’liler prim ödedi bu ülkede."

GÜRER DEFALARCA DİLE GETİRDİ

Ömer Fethi Gürer defalarca EYT hakkında soru yönlendirirken Bakan bu soruları cevapsız bıraktı.

Bakan Selçuk, "1999’da ülkede var olan 17 bin eczanenin sadece 3.521’inden yararlanabilen vatandaşlarımız bugün 26.221 eczanenin tamamından yararlanmaktadır. Türkiye’nin bugün sahip olduğu Genel Sağlık Sigortası Sistemi, bir zamanların örnek refah devleti gösterilen İskandinav ülkelerinin ve çoğu gelişmiş Batı Avrupa ülkesinin ilerisindedir. Evet, 76 lira ödeyerek dünyanın hiçbir ülkesinde dünyanın en kapsamlı sağlık paketine sahip olan bir ülke yoktur." dedi. 

Gürer ise "EYT’li işsiz kaldı mı o yararlanamıyor." dedi.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA