Zamlar Sonrası BİM'den Açıklama Geldi

BİM İcra Kurulu Üyesi ve CEO'su Haluk Dortoğlu bir son dakika açıklaması yaptı. Dortoğlu yaptığı açıklamada, BİM'deki ürünlere gelen zamları değerlendirdi.

Zamlar Sonrası BİM'den Açıklama Geldi

BİM 'den ürünlere zam açıklaması geldi.

Hammaddeleri ithal edilen ürünlerin fiyat artışı nedeniyle üreticilerin maliyet arttırdığını söyleyen BİM İcra Kurulu Üyesi ve CEO'su Haluk Dortoğlu, zamlarla ilgili açıklamada bulundu ve kendilerinin de bu artışın bir kısmını ürünlere yansıtmak durumunda kaldıkların söyledi.

Halen sektör içinde önemli bir belirsizliğin olduğunu söyleyen Kimyevi Maddeler ve Mamulleri Sektör Konseyi Başkanı Murat Akyüz, stokçuluğun genel anlamda değil de daha alt alım satım yapanlar, ana dağıtıcılarda gözlemlendiğini belirtti. Akyüz şöyle devam etti:

"İhracatçı ve üreticide bu tip şeyler yok. Üretici ve ihracatçılarda kur farkıyla maliyetlerini buna göre yapmayanlar zaten kaybettiğini kaybetti. Daha küçük iş yapan ve yurtdışı satış hacmi küçük olanlarda böyle bir durum söz konusu olabilir. Ticaret yapan her müessesenin oyunu kurallarına göre oynaması beklenir. Fiyatlarla birebir bu şekilde doğrudan zorlamaya sokmak sıkıntı çıkartabilir. Stoğun önüne geçecek önlem şu olabilir; gıda ve ete Türkiye'de yapılan dönem dönem fiyat artışıyla ithalatta getirilen vergilerde geçici indirime gidilebilir. Yurt içindeki satışı dengeleme yoluna gidilebilir."

Bitmiş ürünlerde fiyat artışı duyduklarını ve yönde çok şikayet aldıklarını söyleyerek açıklamasını sürdüren Akyüz, bu durumu kozmetik ürünlerinde, ilaçlarda özellikle küçük ilaç depolarında duyduklarını da söyledi.

Döviz kurundaki artış nedeniyle hammaddesi yurt dışından gelen ürünlerde de artış olduğu belirtilirken, döviz kurunun iyileşmesi durumunda fiyatların yine makul seviyelere geleceğine yer verildi.

Kamubulteni.com | Ankara