Türk İş'ten Tamamlayıcı Emeklilik İçin Flaş Açıklama: Maaşlar Düşecek

Son dakika Türk İş 'den bir son dakika haberi geldi. Türk İş Başkanı Ergün Atalay'ın başkanlığında yapılan 34 sendika ile görüşmeden dikkat çeken notlar çıktı.

Türk İş'ten Tamamlayıcı Emeklilik İçin Flaş Açıklama: Maaşlar Düşecek

Son dakika : Türk İş 'den flaş açıklama.

Türkiye genelindeli 34 sendika ile yapılan görüşme sonrasında kıdem tazminatı ile ilgili açıklama geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 'ın tamamlayıcı emeklilik sistemi ile ilgili düzenleme açıklamasının ardından sendikalar bir toplantı yaptı. Düzenlenen toplantının ardındna bir karar metni yayımlandı ve bu metin tüm şehirlerdeki sendikalara gönderildi. Söz konusu notta “Türk-İş’in kıdem tazminatının fona devredilmesi, süresinin azaltılması gibi bu hakkın tasfiyesine ya da zayıflatılmasına yönelik her türlü girişimin karşısında cevabı, ‘genel grev’ olacaktır” ifadelerinin kullanıldığı bildirildi. 

Söz konusu değerlendirme notunda yeni sistemin devreye girmesi sonrasında işçinin kıdeminden 12 günü kaybedeceğini , kıdem parasının ise enflasyon karşısında eriyeceğine yer verildi. 

Yollanan 5 sayfalık değerlendirme ve bilgi notunda tamamlayıcı emeklilik sisteminin kabul edilebilir bir tarafının olmadığına yer verilirken bu sistemin işverenin yanı sıra işçiye de kıdem için prim ödeme yükümlülüğü getirdiğine yer verildi. Bu nedenle maaşların düşeceğinin altı çizildi. 

Şimdiki sistemde 25 yıl çalışan bir kişi, son maaşı üzerinden 25 maaş tutarında kıdem alıyor. TES'e aktarılacak parada ise bugün yatırılacak paranın faiz getirisine rağmen enflasyon karşısında eriyip azalacağına yer verildi. 

Türk-İş, TES’deki ikinci modelin uygulanması halinde işçi ve işveren priminin yüzde 5’te kalacağı, bu nedenle mevcut haklara göre işçinin yüzde 3.33 oranında yani 12 günlük (30 günde 12 gün) kayba uğrayacağı hesabını yaptı. Bilgi notunda ayrıca TES’in bir tür kredi kuruluşuna dönüşeceği uyarısı da yer aldı.

Söz konusu düzenleme yapılırsa işsizliğin artacağına da yer verilirken, “SGK primlerini bile ödemeyen işveren TES primlerini ödemeyecek, kayıt dışılık artacak, işveren maliyeti azaltmak için daha az işçi çalıştırmayı hedefleyecek böylece istihdam azalacak, işsizlik artacaktır” uyarısı yapıldı.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA