TESK'ten Alkollü İçkiler için Vergi Çıkışı: Vergi Artışı Kaçak İçkiye Yönelimi Arttırdı

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, alkollü içeceklerdeki ÖTV artışının vergi gelirlerini yükseltmek yerine azalttığını, artan fiyatlar nedeniyle vatandaşların kaçak içki, evde içki yapımı gibi durumlara yöneldiğini söyledi.

TESK'ten Alkollü İçkiler için Vergi Çıkışı: Vergi Artışı Kaçak İçkiye Yönelimi Arttırdı

Konuya ilişkin bir yazılı açıklama yayımlayan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Bu yıl ilk üç ayda alkollü içkiden tahsil edilen 3,3 milyar liralık ÖTV tutarı, geçen yılın aynı dönemine göre artış yapılmasına rağmen yüzde 18,2 daha fazla. Vergi artışı olduğunda kaçak içki, evde alkollü içki yapımı gibi durumlara yönelim olduğu için hem vatandaş sağlığından oluyor hem de yerli ve milli ürünler satılmadığından devletimiz vergi kaybına uğruyor." ifadelerini kullandı.

TESK Genel Başkanı'nın yazılı açıklamasında ayrıca şu ifadeler görüldü:  Geçtiğimiz yıl Temmuz ayında alkollü içkilerin ÖTV oranı yüzde 8.9 oranında artırılmıştı. Bu yıl Ocak ayında ise artış olmamasına rağmen Temmuz ayına göre vergi gelirleri daha fazla arttı. Bu yıl ilk üç ayda alkollü içkiden tahsil edilen 3.3 milyar TL’lik ÖTV tutarı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre artış yapılmasına rağmen yüzde 18.2 oranında daha fazla. Vergi artışı olduğunda kaçak içki, evde alkollü içki yapımı gibi durumlara yönelme daha fazla olduğu için hem vatandaş sağlığından oluyor hem de yerli ve milli olan ürünler alınmadığı için devletimiz vergi kaybına uğruyor. Dolayısıyla ÖTV artırıldığında vergi gelirleri artmak yerine azaldığı çok net ifade edilebilir.

AB ülkeleri ile kıyas yapıldığında ülkemiz damıtılmış alkollü içkilere uygulanan ÖTV tutarının en yüksek olduğu ülkelerden biri. 2013 yılından geçtiğimiz yılın yarısına kadarki 5,5 yıllık süreçte ÖTV yüzde 193 arttı. Tüm dünyayla birlikte ülkemizi de ekonomik olarak etkilemiş olan pandemi süreci, sahte içkiden ölen onlarca vatandaşımız göz önünde bulundurularak kanuni düzenlemeler nedeniyle yapılması öngörülen ÖTV artışının yapılmaması, büyük oranda vergi kaybının da önüne geçilmesini sağlar.