TCMB'nin Faizi %12'ye İndirmesinin Etkileri

Ülkemizde faiz konusu hemen her gün ve herkesin dilinde. Türkiye Merkez Bankasından zaman zaman yapılan açıklamalar vatandaşların özellikle ekonomistlerin ilgi odağında. Faizin düşürülüp düşünülemeyeceği ya da daha fazla artıp artmayacağı konusu kafamızı özellikle son 1 yıldır oldukça meşgul etmekte. İçeriğimiz son dakika Türkiye Merkez Bankası’nın yapacağı faizle ilgili açıklamaları olacaktır. Faiz düşecek mi, yoksa artacak mı?

TCMB'nin Faizi %12'ye İndirmesinin Etkileri

faiz, faiz düşecek mi, Türkiye Merkez Bankası

Türkiye Merkez Bankasından Faizle İlgili Yapılacak Açıklama

Ekonomistlerin ilgi odağı bu günlerde merkez bankasından yapılacak açıklamalarda Son dakika ulaşılan haberlere göre Türkiye Merkez Bankası Para Politika Kurul başkanlığında 22 Eylül 2022 saat 14 gibi faiz ile ilgili açıklama yapacaktır. Açıklama konusu ekonomistlerin tahminine göre faizin konusu ile ilgilidir. Bankanın yaptığı geçen ayki toplantıda politika faizinin 100 baz puan düşürülüp faiz oranı % 13’e çekilmişti. Ekonomistlerin tahminine göre faiz ile ilgili yapılacak yılın dokuzuncu toplantısı da bu faiz oranının korunacağı kanısında. Bu sebeple ekonomistlere göre bugün yapılacak olan toplantıda faiz oranının ne azalacağı ne de artacağı yönünde olacaktır. Güncel oranı koruması beklenmektedir.

Merkezden Politika Faizini İndirme Kararı 

Ancak Tam da bu haber makalesinin kaleme alındığı dakikalar içerisinde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından alınan son dakika karar ile politika faizinin 1 puan daha düşürülerek %12 indirilmesine karar verildi. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, merakla beklenen faiz kararını açıkladı. Buna göre Eylül ayı toplantısını gerçekleştiren Merkez Bankası para politikası kurulu daha indirmek suretiyle yüzde 12'ye çekti.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından politika faizinin 100 baz puan daha indirilerek %12'ye çekilmesi ile beraber Türkiye piyasalarında Amerikan doları başta olmak üzere euro ve sterlinin yükselmesi Türk lirasının değerinin ise daha çok düşmesi şeklinde ekonomistler yorum yapıyor.