Tamamlayıcı Emeklilik ve Kıdem Tazminatında Detaylar Açıklandı (Taban Tavan Ücretler)

Tamamlayıcı emeklilik sistemi ve kıdem tazminatı düzenlemesi hakkında son dakika açıklaması geldi. Yapılan açıklamada tamamlayıcı emeklilik sisteminin nasıl olacağına yer verildi. İşte detaylar.

Tamamlayıcı Emeklilik ve Kıdem Tazminatında Detaylar Açıklandı (Taban Tavan Ücretler)

Tamamlayıcı emeklilik sistemi nasıl olacak? Detaylar belli oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz hafta kabine sonrası yaptığı basın toplantısında tamamlayıcı emeklilik sisteminin 2022 yılında zorunlu hale gelceğini söyleyerek emeklilere ikinci bir ödeme yapılacağını söyledi. 

Bu açıklama sonrası sosyal taraflarla görüşmelerin başladığı öğrenilirken Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi 'nin 1 Ocak 2022 tarihinden sonra yürürlüğe gireceği öğrenildi. 

TÜM SİGORTALILARI KAPSAYACAK

Söz konusu düzenleme tüm sigortalıları kapsayacak ve çalışanlar , otomatik olarak bu sisteme dahil edilecek. 

Zorunluluk için iki madde masada. Bu iki maddede 1 Ocak 2022 sonrası sigortalı olanların zorunlu , öncesinde sigortalı olanların ise isteğe bağlı TES'e katılımı masada. Diğer seçenek ise tüm çalışanlar için zorunlu olması konusu. 

Edinilen bilgilere göre 1 Ocak 2022 öncesi çalışmaları için her bir yıl karşılığı 30 günlük kıdem tazminatlarını alabilecekken 1 Ocak 2022 sonrasında ise her bir yıl için 19 günlük kıdem tazminatı karşılığını işverenden alacaklar. 11 günlük kıdem tazminatı karşılığı olan prim tutarları TES'e aktarılmış olacak. Dolayısıyla çalışanın bu anlamda bir kaybı olmayacak.

Kıdem 1 yıl için asgari ücretliye 2.943 liradır. Bu yeni sistemle yılda ek olarak 1079 TL aktarılacak. 

BİRİKEN PARA NE OLACAK?

Edinilen bilgilere göre bir çalışan , 60 yaşını tamamladıktan sonra hesapta biriken para ona verilecek. Fondaki paranın yüzde 25 'i vatandaşa tek seferde verilecek. Kalan para ise aylık olarak maaşına eklenecek ve bu şekilde ödeme yapılacak. 

Toplu para ihtiyacı olan durumlarda ise vatandaşlara yüzde 10 'luk ödeme yapılacağı öğrenildi. 

ÇALIŞIRKEN YAPILACAK ÖDEME

Tamamlayıcı emeklilik sistemine işveren devlet ve çalışan prim ödeyecek. İşveren her ay çalıştırdığı her işçi için yüzde 3 prim ödeyecek. Devlet katkısı asgari ücretin yüzde 1'i oranında olacak. Çalışan katkısı ise asgari ücret üzerinden yüzde 0.5, asgari ücretin üstü ila asgari ücretin 2.5 katı arası için yüzde 1.5, asgari ücretin 2.5 katı ve üzeri için ise yüzde 2.5 oranında olacak. Bu şekilde ödenecek primlere ilave olarak devlet asgari ücretli bir çalışan için çalışan katkı payını aşmayacak şekilde damga vergisi indirimi sağlayacak.

KIDEMDE TAVAN VE TABAN

 Ocak 2020 tarihinden geçerli olmak üzere kıdem tazminatı tavanı ise 6 bin 730 lira. Taban ise 2943 TL.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA