Son Dakika Haberler: KYK Borçları Yapılandırma Detayları Açıklandı (Hacizli Borçlar Faizler Siliniyor mu?)

KYK kredi borçları ile ilgili açıklama TBMM'den geldi. Mecliste görüşülen teklif kanun eklendi. Önümüzdeki hafta Genel Kurul 'da görüşülecek kanun teklifinde KYK borçları detayları açıklandı.

Son Dakika Haberler: KYK Borçları Yapılandırma Detayları Açıklandı (Hacizli Borçlar Faizler Siliniyor mu?)

E Hacizlik olan KYK borçları da yapılandırılacak mı?

Bilindiği üzere KYK borçları Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi Yurtlar Kurumu tarafındna tahsil edilmektedir. 2 ay üst üste ödenmemesi durumunda ise borçlar vergi dairelerine gönderiliyor. Vergi dairelerine gönderilen kredi borçları artık vergi daireleri tarafından tahsil ediliyor. Art arda borçların verilmemesi durumunda ise KYK borçlarından dolayı borçlulara e haciz uygulaması yapılıyor.

MİLYONLARCA KYK BORÇLUSU VAR

Komisyonda açıklama yapan Gelir İdaresi Başkan Yardımcısıs Ayşe Dilbay, "Kredi ve Yurtlar Kurumu ve öğrenci borçları konusu: Kredi ve Yurtlar Kurumunun alacakları vergi daireleri tarafından tahsil edilir, icra dairelerine gitmez bu dosyalar. Vergi dairelerinin zaten icra yetkisi vardır, vergi daireleri tarafından tahsil edilir. Şu anda vergi dairelerine takip için intikal etmiş borçlu sayısı yaklaşık 3,1 milyon kişi, Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından Maliye Bakanlığına tahsil edilmek üzere gönderilen alacak tutarı da 5,3 milyar TL." dedi.

300 BİN E HACİZLİ VAR

KYK kredi borçlarını ödemeyen , taksitlerini geciktiren vatandaşların banka hesaplarına e haciz uygulanmaya başladı. e Haciz uygulanan borçlu sayısı ise 300 bin civarına geldi.

KOMİSYONDA AÇIKLAMA

Yapılandırma teklifi bugün Plan ve Bütçe Komisyonu 'na geldi. Komisyonda görüşülen teklif kabul edildi ve TBMM gündemindeki torba kanun teklifine eklendi. 

YURT DIŞI EĞİTİM KAPSAMDA DEĞİL

KYK borçları ile ilgili açıklama yapan Dilbay, "Yurt dışı eğitim ve öğretim amaçlı burs alan kişilerin ise Kredi ve Yurtlar Kurumuyla ilgisi yok, Millî Eğitim Bakanlığı bütçesinden bu burslar kendilerine veriliyor ve mecburi hizmet karşılığı olarak. Eğitimlerini tamamladıktan sonra eğer bunu ödemezlerse burs olarak kullandıkları tutarı ödemeleri gerekiyor. Bu kategorinin vergi daireleriyle ilgisi yok. Bu, özel hukuk hükümlerine göre tahsil edilen bir alacaktır dolayısıyla bu yasanın kapsamında yok." dedi.

HACİZLİ BORÇLAR KAPSAMDA OLACAK MI?

Dilbay açıklamasında vergi dairelerindeki borçların yapılanmdırma kapsamında olacağını söyledi. Buna göre hacizli borçlar da yapılandırılacak.

18 TAKSİT

KYK borçları 18 aya kadar yapılandırılabilecek. 2 ayda bir ödeme ile 36 ayda tamamlanacak.

FAİZLER SİLİNECEK Mİ?

Faizlerle ilgili açıklama Mehmet Muş 'tan geldi. Mehmet Muş yaptığı açıklamada KYK borçlarını peşin ödeyeceklere YÜFE 'ye uygulanan faizde yüzde 90 indirim uygulanacağı , bu faizin yüzde 90'ının silieceğine yer verildi.

BAŞVURU

Yapılandırma başvurularının Kasım ayının ilk haftasında başlaması bekleniyor. Yapılandırma başvurusu Aralık ayının sonunda bitecek.

İLK TAKSİT ÖDEME TARİHİ

Yapılandırmada ilk taksit ödemesi Ocak 2021 'de olacak.