Son Dakika! Antalya Milletvekili Feridun Bahşi'den TBMM'de Asgari Ücret Çağrısı: Tümüyle Vergi Dışı Bırakılmalıdır

İYİ Parti Antalya Milletvekili Feridun Bahşi, TBMM Genel Kurulu'nda açlık, yoksulluk sınırı verilerini hatırlatarak asgari ücret konusundaki çağrılarını sürdürdü. Asgari ücretin tümüyle vergi dışı bırakılması gerektiğini söyleyen Antalya Milletvekili, işsizlik konusuna da değinerek, "TÜİK verilerine göre 2019 yılı Ağustos döneminde 4 milyon 650 bin kişi işsizdir ve bu oran 14,3'tür ve TÜİK, enflasyon konusunda olduğu gibi bu konuda da doğruyu söylememektedir. Devlet, alacağını yüzde 22-23 ora

Son Dakika! Antalya Milletvekili Feridun Bahşi'den TBMM'de Asgari Ücret Çağrısı: Tümüyle Vergi Dışı Bırakılmalıdır

Türkiye'de çalışan nüfusun üçte 1'inden fazlasının asgari ücretle geçindiğini, asgari ücretin lütuf ya da hükümetin bahşettiği bir uygulama olmadığını söyleyen Antalya Milletvekili asgari ücret ve işsizlik meselesine dair şunları kaydetti: 

İnsanların yaşamlarını devam ettirebilmesi için temel ihtiyaçlarını karşılamada acze düşme durumu olarak tarif edilen yoksulluk ülkemizin en önemli gündem maddesi hâline gelmiştir. Mevcut ekonomi yönetiminin yalpalayan ve yozlaşan uygulamaları, israf ve istismar eden yönetim anlayışı, bilgisiz, ilkesiz ve istikrarsız siyasi yaklaşımı, kuralsız, ölçüsüz ve tutarsız politikaları sonucu sanayisiz kalan, aşırı borçlanan ülkemiz, yoksullaşan, yağmalanan ve sıcak paraya mahkûm olan bir yapıyla karşı karşıya kalmıştır.

"İtibardan tasarruf olmaz." diyerek 28 saniyede 1 asgari ücret harcanan sarayda yaşayanlar, binmek için 80 milyon liraya lüks araç alanlar, uçan saraylarla seyahat edenler; insanlar açlıktan, yoksulluktan intihar ediyorlar, haberiniz var mı? Ülkemde açlık sınırında 16 milyon, yoksulluk sınırının altında yaşam mücadelesi veren de 48 milyon insanımız var. 2019'un ikinci çeyreği itibarıyla millî gelirin kişi başına 8.811 dolar olduğu Türkiye'de, sosyal yardımlarla geçinen hane sayısı 3 milyon 154 bindir. Genel sağlık sigortası kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumuna 7 milyar 2 milyon 820 bin 942 lira tutarında prim desteği ödenmektir. TÜİK verilerine göre 2019 yılı Ağustos döneminde 4 milyon 650 bin kişi işsizdir ve bu oran 14,3'tür ve TÜİK, enflasyon konusunda olduğu gibi bu konuda da doğruyu söylememektedir. Devlet, alacağını yüzde 22-23 oranında artırmakta, memur ve işçiye yüzde 4,5-5 civarında zam vermektedir. Türkiye'de genç işsizlik oranı yüzde 30'lara varmış, 3 gençten 1'i işsiz durumdadır.

Değerli arkadaşlar, gelelim asgari ücret meselesine: Türkiye'de yaklaşık 10 milyon kişi asgari ücretle çalışmaktadır. TÜİK'in yayınladığı verilere göre Türkiye'de istihdam edilenlerin sayısı 28,5 milyondur. Bu veriler ışığında değerlendirildiğinde, Türkiye'de çalışan nüfusun üçte 1'inden fazlası asgari ücretle geçinmektedir. 2020 yılında -sanki çok büyük bir kıyak yapmış gibi- açıklanan asgari ücret 2.324 lira olmuştur. Arkadaşlar, asgari ücret bir lütuf veya Hükûmetin çalışanlara bahşettiği bir uygulama değildir. Bugün asgari ücret üzerinden, asgari ücretin -son dönemde- yarısına yakın vergi ve kesinti alınmaktadır. Dünyanın en adaletsiz vergi sistemlerinden birine sahip olan Türkiye'de yıllardır bütün vergi yükü ücret geliriyle çalışanların üzerindedir. Bundan dolayı, vergide adalet ilkesini hayata geçirmek için az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınması yönünde mutlaka bir çalışma yapılmalı, dolaylı vergiler azaltılmalı ve en önemlisi, asgari ücret tümüyle vergi dışı bırakılmalıdır.