SGK'dan GSS Borcu Olanları İlgilendiren Açıklama Geldi

Genel Sağlık Sigortası borcu olan vatandaşları ilgilendiren son dakika açıklaması geldi. SGK Başkanı İsmail Yılmaz yaptığı açıklamada GSS borçlarının da yapılandırma kapsamında olduğunu, ancak gelir testi yaptıranların borçlarının silineceğini, borcu olanların gelir testine başvuru yapması gerektiğini söyledi.

SGK'dan GSS Borcu Olanları İlgilendiren Açıklama Geldi

GSS borcu olanları ilgilendiren açıklama.

Sağlık sigortası olmayan vatandaşlar için Genel Sağlık Sigortası devreye giriyor. Sigortası olmayanlar için başlatılan Genel Sağlık Sigortasında borçlar birikirken SGK'dan bir açıklama yapıldı. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı İsmail Yılmaz yaptığı açıklamada GSS borçlularını ilgilendiren önemli bilgiler ve detaylara yer verdi.

TBMM'de Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen yapılandırma teklifi sırasında konuşan SGK Başkanı İsmail Yılmaz, "31/8/2020’den önceki döneme ait olan sigorta primleri, genel sağlık sigortası primleri, işsizlik sigortası primleri, idari para cezaları, rücu alacakları, yersiz ödenen gelir ve aylıklardan doğan alacaklar, BAĞ -KUR sigortalılarının daha önceki dondurulan dönemlere ilişkin primlerinin ihyası, yine BAĞ-KUR sigortalılarının 31/10/2020 tarihine kadarki olan borçları yapılandırma kapsamına girecek. Bizim, burada yaklaşık 165 milyar alacağımızın yapılandırma kapsamına gireceğini söyleyebilirim." ifadelerini kullandı ve yapılandırmanın kapsamının bu şekilde olduğunu söyledi. Yani GSS borcu olan vatandaşların da borçları takide bağlanacak. 

GSS BORCU OLANLARI İLGİLENDİREN AÇIKLAMA

Geliri olmayanların, geliri düşük olanların GSS borçları için Yılmaz yaptığı açıklamada, borcu olanların yapılandırmanın yürürlüğe gireceği tarihe kadar gelir testine başvuru yapması gerektiğini söyledi ve "Genel sağlık sigortalılar bu süre içerisinde gelir tespitine giderlerse herhangi bir prim ödemeyecekler." dedi. 

GELİR TESTİ NEDİR?

SGK'dan gelir testi ile ilgili yapılan açıklamada , "Herhangi bir kapsamda sosyal güvencesi olmayan vatandaşların prim ödeyip ödeyemeyeceklerini; ödeyeceklerse ne kadar prim ödeyeceğini belirleyen işlem gelir testidir. Bu kapsamdaki vatandaşlarımız genel sağlık sigortalısı oldukları tarihten itibaren ikametlerinin bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına müracaat ederek gelir testi yaptırmaları gerekmektedir.

6824 sayılı Torba yasadan önce gelir testi yaptırmak bu kapsamdaki vatandaşlarımız için mutlak zorunluluk idi, primi devlet tarafından karşılanan grup ile birlikte 4 seviye vardı ve vatandaşlarımızın bu 4 seviyeden hangisi içerisinde olduğunun mutlak tespiti gerekiyordu, Torba yasa sonrası mutlak zorunluluk kalkmaktadır. Bu kapsamdaki kişiler gelirinin düşük olduğunu düşünüyorlar ise kendilerine gönderilen tebliğden itibaren bir ay içerisinde, gelir testine müracaat etmeleri gerekmektedir." denildi.

FAİZLER SİLİNECEK

Yılmaz açıklamasında , borcunun tamamını ilk taksitte ödeyenlerin faizlerinin yüzde 90'ının silineceğini, 2 taksitte tüm borcu ödeyenlerin ise faizlerinin yarısının silineceğini söyledi. Yılmaz,  "Yine genel sağlık sigortalılar şayet kanunun yürürlük tarihinden sonra iki ay içerisinde prim borçlarını öderlerse gecikme zammı ve gecikme faizi silinecek." dedi.

GSS BORÇ SORGULAMA

GSS borç sorgulama işlemi e Devlet sayfası üzerinden alınıyor. https://www.turkiye.gov.tr/sgk-gss-borc-dokumu adresinden borç sorgulaması yapabilirsiniz.