Nisan PPK'da Faiz İndirimi Gelecek mi: Merkez Bankası Açıkladı

Merkez Bankası'nda başkan değişimi sonrası 15 Nisan'da yapılacak ilk toplantıdan faiz indirimi kararı bekleniyordu. Yeni Başkan, faiz indiriminin kısa sürede beklenmediğini söyledi.

Nisan PPK'da Faiz İndirimi Gelecek mi: Merkez Bankası Açıkladı

Faizler hemen inmeyecek.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Bloomberg'e özel bir röportaj verdi ve yakın zamanda faiz indirimi olmayacağını söyleyerek "Nisan veya sonrasındaki aylarda PPK kararıyla ilgili hemen faiz indirilecek şeklinde önyargılı bir yaklaşımı doğru bulmuyorum" dedi. 

Yeni dönem kararlarını kurumsal bir para politikası anlayışı ile enflasyonda düşüşü kalıcı hale getirmeye çalışacaklarını söyledi ve şimdiye kadar atılan adımların etkili şekilde gözlemleneceğini söyledi. 

Ağbal'ın görevden alınması sonrası para politiikasının hemen değişeceği yönündeki beklentilerin yanlış olduğunuı söyleyen Kavcıoğlu, yatırımcılarda ortodoks olmayan politikalara dönüleceği endişelerinin gündeme geldiğini söyledi ve "TCMB para politikası araçlarını bağımsız şekilde kullanmaya devam edecek" dedi. 

Merkez Bankası'nın bağımsızlığı sorusuna yanıt veren Kavcıoğlu, "Merkez Bankasına enflasyonu kalıcı bir şekilde düşürmek için elindeki araçları kullanmak konusunda kanunla araç bağımsızlığı verilmiştir. Merkez Bankamız da değişen dünya koşulları altında ve başta enflasyon görünümü olmak üzere yurtiçi makro ekonomik gelişmeler ışığında para politikası araçlarını günün şartlarına göre bağımsız şekilde kullanmaya devam edecektir" dedi.

FAİZ KARARI

Merkez Bankası'nın tek politika faizi uygulamasına devam edip etmeyeceğine yönelik gelen soruya, "Para politikasının operasyonel çerçevesini koruyacağız, bir hafta vadeli repo faiz oranı para politikası açısından temel politika aracımız olmaya devam edecek. Sadeleştirilmiş operasyonel para politikası çerçevesinin, aktarım mekanizmasını güçlendirdiğini, kararların ve uygulamaların daha sade ve net şekilde iletişiminin kurulmasına imkan verdiğini görüyoruz" şeklinde yanıt verdi.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA