Merkez Bankası Yıl Sonu Enflasyon Tahminlerini Açıkladı! Enflasyon Tahmini Yüzde 23,5 Yükseldi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 2018 yılının son enflasyon rakamlarını açıkladı.

Merkez Bankası Yıl Sonu Enflasyon Tahminlerini Açıkladı! Enflasyon Tahmini Yüzde 23,5 Yükseldi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 2018 yılının son enflasyon rakamlarını açıkladı. Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 13,4'ten yüzde 23.5'e yükseltildiğini açıkladı.

Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya'nın açıklamalarından satır başları şu şekilde :

Yılın ikinci çeyreğinde ivme kaybeden küresel iktisadi faaliyete dair görünüm temmuz enflasyon raporuna kıyasla sınırlı ölçüde olumsuza döndü. 

Euro Bölgesi'nde iktisadi faaliyetteki yavaşlama daha belirgin hale geldi. Küresel finansal koşullar bir önceki enflasyon raporu dönemine göre sıkılaştı. 

Gelişmekte olan ülkelerden portföy çıkışlarının hızlandığı bir konjonktürde döviz piyasalarında ağustosta yaşanan dalgalanma, alınan tedbirler ve eylül ayındaki güçlü parasal sıkılaştırmayı takiben zayıfladı. 

Enflasyon beklentileri ve risk primindeki artış nedeniyle piyasa faizleri yüksek seviyesini korudu. Bu gelişmeler doğrultusunda bankaların fonlama maliyetlerinde artış kaydedildi. Kredilerin büyüme hızındaki yavaşlama üçüncü çeyrekte daha belirgin hale geldi. 

Gelişen ülkelerin risk primleri yükseldi, para birimleri değer kaybetti. Küresel finansal koşullar bir önceki rapor dönemine göre sıkılaştı. Küresel ekonomideki yavaşlama gelişmekte olan ülkelerden kaynaklandı.

Türkiye'de ağustosta yaşanan dalgalanma tedbirlerle zayıfladı. Kredilerin büyüme hızında yavaşlama 3 çeyrekte belirgin.  İç talep koşulları 3. çeyrekte enflasyonu düşürücü etki gösterdi. İktisadi faaliyetteki yavaşlamanın 3. çeyrekte devam ettiğini öngörüyoruz. Türk Lirası'nda oynaklık eylül ve ekim ayında geriledi.