Konut, Taşıt ve İhtiyaç Kredisinde Son Dakika Gelişmesi: Düşük Faiz Açıklaması (Merkez Bankası PPK Toplantı Tarihleri)

Taşıt, konut ve ihtiyaç kredisinde faizler , son PPK toplantısının ardından yine arttı. Faiz artırım kararı nedeniyle görevden alınan Naci Ağbal'ın yerine atanan Şahap Kavcıoğlu'nun son yazısı, faiz indirimi gelecek sinyallerini verdi.

Konut, Taşıt ve İhtiyaç Kredisinde Son Dakika Gelişmesi: Düşük Faiz Açıklaması (Merkez Bankası PPK Toplantı Tarihleri)

Faiz indirimi gelecek mi?

Merkez Bankası'nda gece yarısı görev değişimi oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzası ile yayımlanan atama ve görevden alma kararnamesi ile Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal görevden alındı ve yerine Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu atandı. 

FAİZLER 200 BAZ PUAN YÜKSELDİ

Naci Ağbal göreve geldiğinde Merkez Bankası'nın politika faizi 10.25 seviyesindeydi. Ağbal'ın göreve gelmesinin ardından 5 PPK toplantısı yapıldı ve 5 toplantının 3'ünden faiz artırım kararı geldi. Son olarak Perşembe günü yapılan toplantıdan 200 bazı puan faiz artırım kararı geldi ve faizler yüzde 19 seviyesine kadar çıktı.

Son faiz artırım hamlesinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzası ile Ağbal görevinden alındı ve yerine Şahap Kavcıoğlu atandı.

FAİZLER İNECEK Mİ?

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya geçen sene görevden alınmış ve yerine Murat Uysal atanmıştı. Yüzde 20'nin üzerinde olan faizler, Uysal döneminde hızlı şekilde indirilmiş ve yüzde 10.25'e kadar çekilmişti. Daha sonra faizler yine yüzde 19 seviyesine çıktı. 

Şahap Kavcıoğlu'nun da faizleri indirmesi bekleniyor. Geçtiğimiz gün Yeni Şafak Gazetesi'ndeki köşesinde "Enflasyon, faiz ve döviz kuru" başlıklı bir yazı kaleme alan Kavcıoğlu, yüksek faizin Türkiye'ye zarar verdiğini söylemişti. Kavcıoğlu, yüksek faiz ile Türkiye'ye gelen paranın faize yatırıldığı, yatırıma gelmediğini söyledi ve "Sıcak para yatırıma değil yüksek faize geldi. Sıcak para ülkeden çıkarken de düşük kurdan TL’den dövize dönüp ülkeden çıktılar. Yüksek faiz düşük kur politikasından kaybeden hep ülkemiz oldu."  dedi.

Bu yazıya göre baktığımızda Merkez Bankası'nın yeni PPK toplantılarındna faiz indirim kararı bekleniyor. ytd

PPK TOPLANTILARI NE ZAMAN?

Merkez Bankası'nın yeni Para Politikası Kurulu toplantıları şu şekilde:

15 Nisan 2021

6 Mayıs 2021

17 Haziran 2021

14 Temmuz 2021

12 Ağustos 2021

23 Eylül 2021

21 Ekim 2021

18 Kasım 2021

16 Aralık 2021

20 Ocak 2022

17 Şubat 2022

17 Mart 2022

FAİZ İNERSE NE OLUR?

Faiz indirimi gelmesi ile birlikte konnutta, ihtiyaç ve taşıt kredisinde 1.50'lerin üzerinde çıkan faizlerin düşmesi bekleniyor.