Kamu Sen Açıkladı! Bekar Çalışanın Açlık Sınırı Asgari Ücretin Çok Üzerinde

 Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge merkezince yapılan son araştırmaya göre Kasım ayında bekar bir çalışanın yoksulluk sınırı 3 bin 388 lira olurken, bekar çalışanın açlık sınırının bir ayda yüzde 0.06 oranda artarak 2 bin 625 lira 90 kuruşa yükseldiği belirtildi. Dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi 6 bin 859 TL olduğuna dikkat çekilen Ar-Ge araştırmasında, bu kalemde Ekim ayına göre %0.23 artış görüldüğü vurgulandı.

Kamu Sen Açıkladı! Bekar Çalışanın Açlık Sınırı Asgari Ücretin Çok Üzerinde

Kamu Sen Açıkladı! Bekar Çalışanın Açlık Sınırı Asgari Ücretin Çok Üzerinde

Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge merkezince yapılan son araştırmaya göre Kasım ayında bekar bir çalışanın yoksulluk sınırı 3 bin 388 lira olurken, bekar çalışanın açlık sınırının bir ayda yüzde 0.06 oranda artarak 2 bin 625 lira 90 kuruşa yükseldiği belirtildi. Dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi 6 bin 859 TL olduğuna dikkat çekilen Ar-Ge araştırmasında, bu kalemde Ekim ayına göre %0.23 artış görüldüğü vurgulandı. Türkiye Kamu-Sen araştırmasına göre ortalama gıda ve barınma harcamalarının toplamı 2 bin 503 lira 94 kuruşa yükseldi. Bir ailenin sağlıklı beslenebilmesi için günlük ortalama 50 TL , aylık ise 1504 TL harcaması gerekli. Araştırmaya göre Kasım 2019'da 4 bin 14 lira 14 kuruş alan memur, ailesinin gıda harcaması için maaşının yüzde 37.48'ni harcadı. TÜİK'in 999 lira 29 kuruş olarak baz aldığı kira için %24.89 harcandı. Diğer harcamalara yüzde 37.63 ayrıldı. Türkiye Kamu Sen Genel Başkanı Önder Kahveci konuya dair yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: 


Zorunlu harcamalarda yaşanan artış hız kesmeden devam ederken, ekonomide yaşadığımız tablo maaşların ne kadar yetersiz kaldığını bir kez daha gözler önüne serdi.  Özellikle kış aylarında artan ısınma masrafları ve eğitim giderleri kamu çalışanlarının belini büktü. 2019 yılında resmi olarak eriyen maaşların telafisi sözde yetkili konfederasyonun umursamaz tavrı nedeniyle mümkün olmadı. 

Hal böyleyken, 2020 yılı için verilmesi öngörülen %4+4 zammın yetersiz kaldığı ortadadır. Şu anda TBMM’de bütçe görüşmeleri yapılıyor. Biz yaptığımız eylemle de bu bütçenin kamu çalışanlarının idam fermanı olduğunu ifade etmiştik. Türkiye Kamu-Sen AR-GE Merkezi’nin yapmış olduğu araştırma bu söylemimizi doğrular niteliktedir. 

Bu noktada, kamuda milyonların beklediği düzenlemeleri içeren “Memur Paketi” için ısrarlıyız. 3600 ek gösterge, sözleşmelilerin kadroya geçirilmesi, yardımcı hizmetliler sınıfının sorunlarının çözülmesi, mülakatın kaldırılması, bütün ek ödemelerin emekli maaşında dikkate alınması gibi konular bu paket içerisinde değerlendirilerek kamu görevlilerinin nefes alınması sağlanmalıdır