İşte Ortaya Çıkan Rakam Enflasyon Rakamlarına Göre Asgari Ücret Hesaplaması Yapıldı

TÜİK, Kasım ayı enflasyon verilerini açıkladı. Hükümetin her fırsatta vatandaşımızı enflasyona ezdirmeyeceğiz açıklamaları sonrası enflasyona göre asgari ücret hesaplaması yapıldı.

İşte Ortaya Çıkan Rakam Enflasyon Rakamlarına Göre Asgari Ücret Hesaplaması Yapıldı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Kasım ayı enflasyon rakamlarını açıkladı buna göre aylık bazda enflasyon yüzde 2,88 artarken yıllık enflasyon yüzde 84,39 oldu.

Asgari ücretin belirlenmesinde baz alınacak konulardan biri olan enflasyonla ilgili Kasım ayının rakamları açıklandıktan sonra hesaplamalar yapıldı. Vergi Uzmanı Muhammed Bayram, CNN Türk’e enflasyon rakamlarına göre asgari ücret durumunu değerlendirdi.

Asıl Ücret Pazarlık Masasından Çıkıyor

Asgari ücrete zammın memur ve emekli maaşlarındaki gibi tamamen enflasyon üzerine yapılmadığını belirten Muhammed Bayram, “Enflasyonda baz etkisinden dolayı bir düşüş olduğunu görüyoruz. Asgari ücrette tam olarak enflasyona göre bir belirleme olmuyor. Asıl ücret pazarlık masasından çıkıyor. Ama hükümet cephesinden gelen “Emekçilerimizi enflasyona ezdirmeyeceğiz” açıklamalarından dolayı enflasyona göre bir fiyat artışı olacağını duyuyoruz” dedi.

En Az Yüzde 32’lik Fark

Bayram açıklamasının devamında enflasyon farklarına değinerek “Geçen dönemde yüzde 30’luk bir artış yapılmıştı. Ancak o dönemde enflasyon yüzde 42’ydi. Yani yüzde 12’lik asgari ücretin almadığı bir fark var. Yine Kasım enflasyonu yüzde 62. Bir önceki dönemde enflasyon yüzde 42’ydi. Böylece almadığı 20 puanlık farkla beraber asgari ücretlinin yüzde 32’lik bir farkı var. Geçen yılın Kasım ayına göre enflasyon yüzde 84, Aralık ayına göre yüzde 62. Aralık ayının baz alınması lazım. Bu açıklamalara göre yani enflasyon farkını baz alacaksak en az yüzde 32’lik fark görülüyor” değerlendirmesinde bulundu.

Hesaplamalar Yapıldı

Artışın ne kadar olacağı yönünde hesaplamalar yapan Bayram, “Yüzde 30’luk bir artış olursa 7.150 TL, yüzde 40’lık bir artış olursa 7.700 TL, yüzde 45’lik bir artış olursa zamma göre 7.975 TC civarına gelir. Burada TÜRK-İŞ Başkanının bir açıklaması var, kırmızı çizgimiz diye. Ama bu kasım ayına ilişkin bir açlık sınırıydı. Aralık sonu itibariyle açlık sınırı bu düzeye çıkacaktır. Bu nedenle 8 bin lira sınırını biz psikolojik sınır olarak görüyoruz. En yüksek tahmin 8 bin TL asgari ücret için” ifadelerini kullandı.

KAMU İLANLARI VE MEMUR ALIMLARINDAN ANLIK OLARAK HABERDAR OLMAK İÇİN UYGULAMAMIZI İNDİRİN.

 

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZI TAKİP EDEREK TÜM İLANLARDAN ANINDA HABERDAR OLUN!

 /  /