Hükümet Açıkladı: Faz 3 Başvurusu Devam Ediyor Başvuru Yapana 1000 TL Verilecek

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, pandemi sürecinde ihtiyaç sahibi vatandaşlara verilen 1000 TL'lik nakdi yardımlar için faz 3 başvuru ekranının açık olduğunu, vatandaşların başvuru yapmaları halinde 1000 TL alabileceğini söyledi.

Hükümet Açıkladı: Faz 3 Başvurusu Devam Ediyor Başvuru Yapana 1000 TL Verilecek

Çalışma Bakanı Açıkladı: Faz 3 başvurusu hala açık: Binlerce kişiye 1000 TL verilecek.

TBMM Genel Kuurlu'nda Bakanlığının 2021 yılı bütçesinin sunumunu yapan ve milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, faz 3 1000 TL pandemi destek paralarının verilmeye devam edildiğini, başvuru sisteminin hala açık olduğunu , ihtiyaç sahiplerinin başvuru yapmaları durumunda 1000 TL verileceğini söyledi. 

Meclisteki konuşmasında Katma Değer Vergisi iadelerine değinen Bakan Selçuk, "KDV iadeleri ortalama kırk günde tamamlanmakta ancak artırımlı teminat uygulamasında on iş gününde, hızlandırılmış iade sertifikasına sahiplerin de beş iş günü içinde iadeleri yapılmakta." dedi. 

İŞ KAZALARI

İş kazaları meselesine değinen Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, "İş kazalarına dair bildiğiniz gibi iş sağlığı ve güvenliği bizim çok önem verdiğimiz bir konu ve bütün çalışanlarımızın iş sağlığı ve güvenliği konusunda bütün tedbirleri almaya çok büyük bir gayret sarf etmekteyiz. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ILO ve AB standartlarına uygun bir şekilde 2012 senesinde yine AK PARTİ iktidarı döneminde yayınlandı ve dolayısıyla iş sağlığı ve güvenliği müstakil bir kanun olarak ilk defa hükûmetlerimiz döneminde ele alınmış oldu. Kanunla beraber 2’nci mevzuatı da beraberinde getirdik. 36 yönetmelik ve diğer alt düzenleme de hızla hayata geçirildi. Yine, farkındalık çalışmaları; bu, iş sağlığı ve güvenliği bilinci oluşturmak, kültürü oluşturmak açısından çok önemli bir yer tutmakta dolayısıyla farkındalık çalışmalarına da devam ediyoruz. Biz, hiçbir çalışanımızı kaybetmek istemiyoruz, her can bizim için çok kıymetli. Baktığımız zamanda da 2002 yılından 2020 yılına kadar geçen on sekiz yılda çalışan sayımız 3 kat artmış, iş yeri sayımız ise yaklaşık 2,6 kat artmış. Buna rağmen, yüz binde ölüm sayımız yarı yarıya inmiş iş kazasında. Ama biz istiyoruz ki bu oranları daha da indirebilelim, hiç iş kazası yaşamayalım. Dolayısıyla, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na harfiyen uyulması çok önemli. Bu konuda da denetimlerimizi sıklaştırarak devam ediyoruz. Dolayısıyla, bu konudaki, iş kazalarındaki anlayışımız her zaman olduğu gibi “sıfır tolerans” ilkesiyle denetimlerimizi sürdürebilmek.

Onun dışında, 10 yaş altı özel gereksinimli çocuğu olan kamu çalışanlarına dair, hâlen yürürlükte olan ağustos ayındaki ve kasım ayındaki Cumhurbaşkanlığı genelgeleri ile kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan 60 yaş ve üzeri kamu çalışanları ile Sağlık Bakanlığının belirlediği kronik hastalığı bulunan kamu çalışanlarımıza idari izin verileceği zaten düzenlenmişti. Yine, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığının yazısında da kamu çalışanlarımızın hamileliğinin 24’üncü haftasından 32’nci haftasına kadar olan süre içerisinde de yine idari izinli sayılmasına karar verilmişti. Bu düzenlemeler dışında her ilin hıfzıssıhha kurulları tarafından, illerde bulunan kamu çalışanlarına idari izin verilmesine dair kararlar alınabiliyor. Örneğin, Ankara ve İstanbul’da on yaş altı çocuğu olanların idari izinli sayılmasına, evden çalışmalarına dair kararlar verildi. Bunun haricinde de bakanlıklarımız, kamu kurum ve kuruluşlarımız kendi iç düzenlemeleriyle bunu yapabilmekteler." dedi. 

GERÇEK İŞSİZLİK

Bir Milletvekilinin geçrek işsizlik TÜİK'in açıkladığının üzerinde eleştirisine Bakan Selçuk, "Şimdi bu konuda biz günlerdir burada konuşuyoruz. Biz sizlere veri verirken TÜİK verilerini esas alıyoruz çünkü TÜİK ülkemizin resmî İstatistik Kurumu. Onun haricinde özellikle bende diğer bakan arkadaşlarımız da TÜİK tarafındaki istatistikler dışında ILO, OECD, Eurostat gibi uluslararası verileri de size veriyoruz ama maalesef ne verdiğimiz verilere inanıyorsunuz, ne de yaptığımız açıklamalara inanıyorsunuz ondan sonra da gelip “hükûmet cevap vermiyor.” deniyor. Biz cevap veriyoruz ama cevabımızın kabul edilip, edilmemesi o sizin takdirinizde. Dolayısıyla, verdiğimiz bütün veriler gerçeği yansıtmaktadır. Hem ulusal hem de uluslararası resmî istatistik kurumlarının verileridir. İşsizlik tanımı da net. İşsizlik; son 4 haftadır herhangi bir iş arama kanalıyla iş aramış ve 2 hafta içerisinde işbaşı yapabilecek çalışma çağındaki nüfusu kapsamaktadır. Türkiye dışında işsizlik oranının düştüğü AB ülkeleri de mevcut sadece Türkiye’de düşmedi. Dolayısıyla, bu konuda bütün verilerde bunu göstermekte. Dolayısıyla, ulusal, uluslararası veriler ışığında sizlere bilgi vermekle sorumluyuz." şeklinde yanıt verdi. 

FAZ 3 1000 TL BAŞVURUSU SÜRÜYOR

Sosyal Koruma Kalkanı kapsamında vatandaşlara 1000 TL'lik nakdi ödemeler yapıldığını söyleyen Bakan Selçuk, "Sosyal Koruma Kalkanı kapsamında, biz, bildiğiniz gibi pandemideki sosyal destek programımızı 3 faz hâlinde açıklamıştık; faz 1, faz 2, faz 3. Ve faz 3’te hiçbir ayrım yapmadan -her zamanki gibi sosyal yardımlarda- bütün vatandaşlarımız e-devlet üzerinden başvurabiliyorlar. Dolayısıyla, esnaf olsun, diğer çalışanlarımız olsun, yani belli kategorilerdeki bütün çalışanlarımız olsun bu dönemde dönemsel ihtiyaç hâlinde olan bütün vatandaşlarımıza açık bir sistem gerçekleştirdik ve orada e-devlet üzerinden başvurarak… Faz 3 hâlâ açık sistemde dolayısıyla o sistem üzerinden devam edebiliyorlar. Yine, Ticaret Bakanlığımızın da bu konuda çalışmaları var." dedi. 

1000 TL nakdi yardım başvurusu e Devlet kapısı üzerinden yapılıyor. Başvuru yapmak isteyen vatandaşların aşağıdaki sayfaya gitmesi gerekmektedir:

https://www.turkiye.gov.tr/acshb-pandemi-sosyal-destek-on-basvurusu

Linki kopyalayıp yeni sekmede açın. Açılan sayfada KİMLİĞİMİ ŞİMDİ DOĞRULA kısmından giriş yapın ve sağ üstte bulunan YENİ BAŞVURU linkine tıklayarak başvurunuzu yapın.

Bilgi alış verişi için TIKLAYIN