Hak İş Başkanından Son Dakika Asgari Ücret Açıklaması! Canlı Yayında Açıkladı, En Az...

Hak İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Bloomberg HT canlı yayınında asgari ücret görüşmeleri ve çalışma hayatına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Hak İş Başkanından Son Dakika Asgari Ücret Açıklaması! Canlı Yayında Açıkladı, En Az...

Hak İş Genel Başkanı, Hazine ve Maliye Bakanı Elvan ile çalışma hayatı , pandemi süreci ve diğer konuların ele alındığı bir görüşme yaptıklarını ve bir rapor sunduklarını belirtirken, "Çok verimli karşılıklı, diyaloğun devam ettirilmesi, sürecin her alanda müzakare edilerek sorunların çözümü konusunda genel olarak bir yaklaşım vardı. Çok yararlı toplantı oldu. Asgari ücret tespit komisyonu Çalışma Bakanlığı, TİSK ve Türk-İş arasında yürütülüyor, bu konuda doğrudan gündemimizde yok." dedi

HAK İŞ GENEL BAŞKANININ AÇIKLAMALARI ŞU ŞEKİLDE:

Aile, Çalışma ve Sosyal hizmetler bakanlığının müzakarelere katıldığı süreçte bu konu konuşulmadı.  Bizim özellikle asgari ücret konusundaki görüşlerimizi geçen gün kamuoyu ile paylaştık. Asgari ücrette bu dönemde , geçen yıl birlikte çalışmaya karar verdiğimiz Türk İş , Hak iş ve DİSK ile bir çerçeve oluşturduk, ilkelerimizi belirledik. Hangi kriterler esas alınmalı, hangi yollardan mesafe alınmalı, bunu kamuoyu ile paylaştık.

AVRUPA ÜLKELERİYLE ASGARİ ÜCRET KONUSUNDA ÇOK FARKLIYIZ, ONLARDA EN DÜŞÜK ÜCRETKEN...

Asgari ücretin en temel belki dünyayla ayrıştığımız nokta avrupa ülkelerinde asgari ücret istisnai ücret, Avrupa'da asgari ücretle çalışanların oranı %1'e kadar düşüyor. Türkiye'de asgari ücret geçim ücreti haline geldi, çalışanların %40'a yakını asgari ücretle çalışıyor. Bizim ülkemizde belirlenen asgari ücretle başka ülkelerdeki misyon çok farklı. Türkiye'de çalışanların %40'ının geçim ücretini belirliyoruz. Asgari ücreti belirlerken, en az olarak değil, geçim ücreti olarak belirlenmesi lazım. Çalışan işçinin tek başına ücretini değil, ailesiyle birlikte geçinebileceği ücreti belirlememiz gerekiyor. 14 Milyon çalışanın büyük bir kesimi özel sektörde, asgari ücretle çalışan insanlar. Hükümetle birlikte işverenlerin hem anlayış göstermesi, fedakarlık yapması bekleniyor.

VERGİNİN AZALTILMASI, İŞVERENLERİN ÜZERİNDEKİ YÜKÜN AZALMASIYLA İŞÇİLERİN ÜCRETLERİ ARTIRILABİLİR

Bu sosyal ücret olmuş, herkesin katkısı vermesi gerekiyor. Tabii ki biz iş verenlerin üzerindeki yükün azaltılmasını istiyoruz, verginin azaltılmasını istiyoruz. Teşviklerin artırılmasını istiyoruz. İşverenleri de teşvik edelim, işçilerin alacakları ücreti artıralım. Asgari ücretteki vergiler kaldırılsın. Kovid sürecini de dikkate aldığımız zaman, zor bir süreç, işverenlerimiz açısından zor bir süreç, ama bizim bu zorluğu yenmemiz gerekiyor. Hep birlikte bunu çözmek , asgari ücreti çalışanların insanca yaşayabileceği bir ücreti belirlemek zorundayız.

2018 YILI TÜİK YAŞAM ÜCRETİ BAZ ALINDIĞINDA EN AZ 3 BİN LİRA OLMALI

Türk-İş ile diğer konfederasyonlarla yaptığımız konuşmada çerçeve oluşturalım, hükümet ve iş verenlerin teklifinin ardından bunu değerlendirelim demiştik. Bugün teklif bekliyoruz, biz de kendi pozisyonumuzu bundan sonra değerlendireceğiz. Her konfederasyon çalışmasını yaptı, biz birlikte hareket etme konusunda Türk-İş ile mutabakatımız olduğu için teklifler geldikten sonra kendi teklifimizi kamuoyu ile paylaşım dediğimiz için rakam açıklamıyoruz. Şu kadarını söyleyeyim, 2018 yılında TÜİK 'in yaşam ücreti olarak belirlediği rakam 2500 lira, bunun üzerine enflasyon koyduğunuz zaman 3 bin lira civarında hükümetin , devletin kurumunun rakamlarını dikkate aldığınız zaman belirlenen yaşam ücreti 3 bin liranın üzerine denk geliyor. En az 3 bin lirayla masaya gelmeleri Türkiye gerçekleriyle örtüşecektir.