Gençler için Kötü Haber ILO'dan Geldi! Önlem Alınmazsa İşsizlik Daha da Artacak

Yeni tip koronavirüs nedeniyle dünya genelindeki her 6 gençten birinin işsiz kaldığı, önümüzdeki süreçte kovid-19'un ekonomiye etkilerinin daha net görüleceği kaydedildi.

Gençler için Kötü Haber ILO'dan Geldi! Önlem Alınmazsa İşsizlik Daha da Artacak

Uluslararası Çalışma Örgütü'ne göre gençlerin iş ve kariyer olanakları yıllar boyunca salgının olumsuzluklarından etkileenbilir. BM'ye bağlı İLO, dünya genelinde 29 yaş altındaki her altı çalışandan birinin koronavirüs nedeniyle çalışamadığını açıkladı. İLO araştırmasına göre, koronavirüs krizi nedeniyle önlem alınmaması halinde gençlerin işsizlik sorununun ileriki dönemlerde daha da artabileceği ortaya çıktı.

GENÇLER İÇİN BU ŞOK 10 YIL YA DA DAHA FAZLA SÜREBİLİR

Kovid-19 salgınının istihdam piyasasına etkilerini ele alan dördüncü raporu yayımlayan İLO genel Direktörü Ryder, "Tehlike şu ki…genç insanların başlangıçta yaşadığı bu şok, on yıl ya da daha uzun sürebilir" ifadelerini kullandı. Koronavirüs öncesinde 2019 yılı itibariyle dünya genelindeki genç işsizliğe de yer verilen araştırmada, kovid-19 salgını öncesi küresel düzeyde genç işsizliğin yüzde 13.6 olduğu, dünya genelindeki 267 milyon gencin ne bir işte çalıştığı ne de eğitim aldığı ortaya kondu.

GENÇLER İÇİN SORUN SADECE İŞSİZLİK DEĞİL

Araştırmada gençlerin salgın nedeniyle üçlü bir şok yaşadığı uyarısına da yer verilirken, gençlerin sadece iş kaybına uğramadıkları, eğitimlerinin eksik kaldığı ve istihdam piyasasına giriş veya iş değiştirmelerinin de zorlaştığı kaydedildi. İLO raporuna göre dünya çapında 178 milyon gencin %40'ının krizden en fazla etkilenen otel ve restoran sektörlerinde istihdam edildiği, çalışan gençlerin dörtte üçünün ise kayıt dışı ekonomide yer aldığı belirtildi.