Fitchs, Türkiye'nin Kredi Notunu Değiştirdi

Değişen ekonomi yönetimi ve atılan tutarlı, şeffaf adımlarla birlikte Fitchs, Türkiye'nin kredi notunda düzenlemeye gitti.

Fitchs, Türkiye'nin Kredi Notunu Değiştirdi

Fitch Ratings Türkiye'nin kredi notunu değiştirdi.

Fitch Ratings tarafından Türkiye ekonomisi hakkında bir değerlendirme açıklaması yapıldı. Yapılan açıklamada Türkiye'nin kredi notunun negatiften durağana çevrildiğine yer verildi. 

Türkiye'nin Uzun Vadeli Yabancı Para İhraççı Temerrüt Notu (IDR) Görünümünü Negatiften Durağan'a revize etti ve IDR'yi 'BB-' olarak teyit etti.

DEĞİŞEN EKONOMİ YÖNETİMİ VE POLİTİKALARI

Türkiye'de ekonomi ekibinin değişmesi ve daha tutarlı adımları atılmasının olumlu olduğunu bildiren Fitchs bu adımlarla dolar kuru karşısında TL'nin yüzde 18 değer kazandığını söyleyerek, "Türkiye'nin yeni bir ekonomi ekibi altında daha tutarlı ve ortodoks bir politika karışımına dönüşü, geçen yıl düşen uluslararası rezervlerden, yüksek cari açıktan ve kötüleşen yatırımcı güveninden kaynaklanan kısa vadeli dış finansman risklerini hafifletmeye yardımcı oldu. Para politikası önemli ölçüde sıkılaştırılmış, uluslararası rezervler istikrar kazanmış ve Türk lirası Kasım başından bu yana ABD doları karşısında% 18 değer kazanmıştır." dedi.

MERKEZ BANKASI VURGUSU

Açıklamanın uzun bölümünde Merkez Bankası vurgusu da yapıldı ve şu ifadelere yer verildi:

"Yeni liderliğinde merkez bankası, şeffaflığı ve öngörülebilirliği artırmak için tek bir politika faiz oranına (bir haftalık repo oranı) dönerek para politikasını basitleştirdi, iletişim stratejisini güçlendirdi ve politika faiz oranlarını artırarak sıkılaştırma döngüsünü hızlandırdı. Kasım-Aralık aylarında 675bp. Reel politika faizi (12 aylık enflasyon beklentilerine göre düzeltilmiş) Ağustos'taki% -1,55'e kıyasla Şubat 2021'de% 6,8'e yükseldi. Yetkililer ayrıca hızlı kredi büyümesini dizginlemek için önceki düzenleyici tedbirleri de geri aldı.

Merkez bankasının mevcut politika ayarları, enflasyonda sürekli düşüş (2023'te% 5'lik enflasyon hedefine ulaşma), dolarizasyonda tersine dönme ve döviz rezervlerini yeniden oluşturmayı hedefliyor. Fitch, Temmuz 2019'dan bu yana iki valisinin görevden alınmasıyla örneklenen ve merkez bankasının sınırlı bağımsızlığı ve artan makroekonomik baskılara veya erken politika gevşemesine gecikmiş yanıtlara ilişkin yakın geçmişte yaşanan bir geçmiş performans kaydıyla, yeniden politika güvenilirliği oluşturmanın zaman alacağını düşünüyor.

Merkez bankası, enflasyon hedeflemesi kimlik bilgilerini güçlendirme niyetine paralel olarak, uzun süredir devam eden dalgalı kur taahhüdünü 2020 yılında büyük çaplı müdahalelerin ardından yenilemiştir. Yatırımcı duyarlılığı ve yerel aktörlerin değişmesi, lira değerinin önemli ölçüde artmasına neden olmuştur. düşük risk primi ve bir miktar net sermaye girişi."

Dolar şu sıralar 6.96 TL.

Gram altın 399 TL.