Fitch'ten Kritik Türkiye Açıklaması Geldi Dolar Kuru Düştü (Güncel Döviz Kuru ve Gram Çeyrek Altın Fiyatları)

Son dakika haberi: Fitch 'ten Türkiye ekonomisi hakkında önemli bir açıklama geldi. Açıklamada dış risklerin azaldığı , ekonomide büyümenin beklenenin üzerinde olacağı bildirildi. Açıklama sonrası dolar kuru düşüşe geçti.

Fitch'ten Kritik Türkiye Açıklaması Geldi Dolar Kuru Düştü (Güncel Döviz Kuru ve Gram Çeyrek Altın Fiyatları)

Fitch 'ten kritik Türkiye açıklaması.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings bir son dakika açıklamasında bulundu. Fitch , yaptığı açıklamada Türkiye'nin kredi notunu "BB-" ve görünümünü "durağan" şeklinde teyit etti.

Açıklamada son dönemlerde ekonomik büyümenin güçlü bir şekilde toparlandığı , enflasyonun yüzde 20 seviyelerinden düştüğü ve cari açığın gelişme gösterdiği bildirildi. Dış risklerin hala yüksek olduğunun belirtildiği açıklamada geçen seneye göre bu risklerin azaldığı bildirildi. 

BÜYÜME TAHMİNİ ARTTIRILDI

Türkiye ekonomisinin 2020 yılındaki büyüme tahmini de arttıran Fitch, 2020 yılı için byümenin 3.9 seviyesinde olacağını teyit etti. Önceki dönem büyüme tahmini ise 3,1 'di. 

Yatırımlarda kademeli şekile bir toparlanma görüldüğü , toparlanma ve özel tüketimden kaynaklı olarak büyümenin artacağı , faizlerin düşmesi ve kredilerdeki hızlı düzelmenin iç talebi arttırması nedeniyle büyümenin beklenenden fazla olacağı bildirildi. 

2021 BÜYÜME TAHMİNİ

Açıklamada Türkiye ekonomisinin 2021 yılında yüzde 4 oranında büyümesinin beklendiği bildirildi. Ülkenin yükske dış finansman gereksiniminin bir kırılganlık kaynağı olmaya devam ettiği bildirildi. 

Açıklamada, cari açığın gayri safi yurtiçi hasılaya oranının 2020'de yüzde 0,9 olmasının beklendiği belirtilerek, söz konusu oranın 2021'de ise yüzde 1,8'i bulmasının tahmin edildiği aktarıldı.

2020 VE 2021 ENFLASYON TAHMİNİ

Açıklamada 2020 yıl sonu ile 2021 yıl sonu enflasyon tahminlerine yer verildi. Fitch tarafından yapılan açıklamada Türkiye 'de 2020 yılında enflasyonun 10.5 seviyesinde , 2021 yılında ise yüzde 10 seviyesinde gelmesinin beklendiği bildirildi. 

DOLAR KURU

6,12 TL seviyesinde seyreden dolar kuru , Fitch 'ten açıklamanın gece yarısı gelmesi sonrası düşüşe geçti ve 6,08 TL 'yi gördü. 

ALTIN FİYATLARI

Gram altın ise yüksek seviyesini koruyor. Piyasalardan alınan son dakika verilerine göre gram altın 322 TL seviyesinde seyrediyor. Çeyrek altın 521 TL'den alınıp 526 TL 'ye satışa sunuluyor. 

Cumhuriyet altını 2134 TL 'den alınıp 2155 TL 'ye satılıyor. 

22 ayar bilezik gramı ise 295,30 TL 'den alınıp 299,30 TL seviyesinden satılıyor. 

Yarım ziynet altın 1043 TL 'ye alınıp 1053 TL 'ye satılıyor.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA