EYT'de Son Dakika Açıklaması: Cumhurbaşkanlığında 5 Formül

Emeklilikte yaşa takılanlar , Cumhurbaşkanlığından gelen talimat sonrası sevindi. Bu açıklama sonrası nasıl bir model geleceği , EYT yasasının nasıl olacağı , kimlerin emekli edileceği araştırılmaya başlandı. Faruk Erdem yaptığı son dakika açıklamasında EYT için konuşulan 5 formülü açıkladı. İşte o açıklama.

EYT'de Son Dakika Açıklaması: Cumhurbaşkanlığında 5 Formül

Faruk Erdem 'den önemli EYT açıklaması.

Emeklilikte yaşa takılan vatandaşlar için video paylaşım platformu üzerinden bir paylaşım yapan Faruk Erdem , masadaki son çalışmaları aktardı. 

İşte Faruk Erdem 'in açıklaması:

KISMİ EMEKLİLİK

Birinci formül şu: Biliyorsunuz kısmi emeklilik dediğimiz bir şey var. 15 yıl ve 3600 prim süresi. Kadınlarda 50, erkeklerde 55 yaş. Bu şartları taşıyanların emekli edilmesi gibi bir formül masada duruyor.

İkinci formül: 25 yıl erkekler, 20 yıl kadınlar için tamamlanmışsa yine yaşa bakılmadan emeklilik imkanı getirilecek. Burada şöyle bir durum var. 25 yıl geriye gittiğimiz zaman erkekler için 1994 yılı ve öncesi sigortalı olmak yetiyor. 1995 yılında sigortalı olan bir erkek de 2020 yılında emekli olacak.

Kadınlar için de 1999 'da sigorta girişi olanlar emekli olabilecek.

Üçüncü formül ise : Prim şartının tamamlanıp yaşa bakmamak. O da işe giriş tarihine göre 5 bin ile 5975 gün prim arasında varsa , burada da yaşa bakılmadan emekli olmak gibi bir formül var.

Bu formüllerin dışında 2 formül daha gündeme gelmişti. İlki Alman, ikincisi de Finlandiya formülü.

Alman formülü şöyle:

 Sigortalıya bir teklif sunuluyor. Emekliliğine kaç yıl kalmış? Mesela 4 yıl. Her yıl yüzde 2 kesinti. Yani 4 yıl için yüzde 8 kesinti olacak. 2 bin maaş bağlanmışsa yüzde 10'luk kesintide 1800 maaş olacak.

Finlandiya formülü:

 Finlandiya formülünde şöyle bir şey var. Aynı şekilde bir kesinti oranı belirleniyor. Siz gerçekten o yaşa gelip emeklilik hakkınızıı kazanınca o kesinti kalkıyor. 

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

Bundan sonra bu çalışmaların bitmesini bekleyeceğiz. Taraflarla görüşüldükten sonra ortaya formüller konulacak. Hesaplamalar ve tüm alternatifler masaya yatırılacak.

YASA İLE OLACAK

Sonuçta bu iş yasa ile olacak iş. Konu en son meclise gelecek. 

EYT'liler bu sayfada >>> TIKLA KATIL

İŞTE O AÇIKLAMA:

EYT HABERLERİ İÇİN MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN >

Android için >>>> TIKLAYIN

İOS için >>>> TIKLAYIN