Ekonomiyi Bir Ayda Ayağa Kaldırırız Diyen DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Çözüm Reçetesini Açıkladı

Bir haber sitesinin YouTube kanalına konuk olan DEVA Partisi Lideri Ali Babacan, gündeme yönelik çarpıcı açıklamalarda bulundu. Ekonomiye yönelik sorulara cevap veren Ali Babacan, 'ekonomiyi bir ay içerisinde ayağa kaldırırız' ifadesini kullandı.

Ekonomiyi Bir Ayda Ayağa Kaldırırız Diyen DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Çözüm Reçetesini Açıkladı

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan bir haber sitesinin stüdyosunda genel yayın yönetmeni ile haber müdürünün sorularına cevap verdi. cumhurbaşkanlığı adaylığı, ittifaklar ile seçim dönemine yönelik dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.


Ekonomiyi 1 Ayda Ayağa Kaldırırız 

Geçmiş dönemlerde uzun süre ekonomiden sorumlu bakan olarak görev yapan Ali Babacan,


“DEVA Partisi İktidara gelirse nasıl bir süreç yaşanacağına yönelik kendisine soruların soruya ilk 1 ay içerisinde ekonomi ile alakalı kurumların tamamını ayağa kaldırmak mümkün, çok kolay. Merkez Bankası başta olmak üzere Sermaye Piyasası Kurulu ile Bankacılık düzenleme ve Denetleme Kurulu bunların iç organizasyonları ile iç organizasyon şeması ile alakalı yanlış işler var. Onları düzeltmek sadece birkaç günlük iş. Hemen düzgün ve işin ehli ile dürüst insanları bu kurumların başına getirmek en fazla 3-4 hafta sürer nokta o nedenle bir ay içerisinde ekonomik kurumların tamamını ayağa kaldırırız.”

Dedi. 

Babacan: 6 Ayda Kriz İklimi Ortadan Kalkar 

Ali Babacan, kendisine yöneltilen  ‘Dolar kuru geriler mi? 'Sorusuna cevap olarak;
“Ben, dolar kuru şuraya iner, buraya iner demedim. Bunun sebebi ise bizim politikamız serbest piyasa. Fakat sapasağlam Merkez Bankası ile serbest piyasa. Enflasyonla mücadeleyi önceleyen bir Merkez Bankası ile.”

Dedi. 


Döviz Kurunda İstikrarı Sağlamak Daha Önemli 

Kendi dönemindeki kur fiyatlarını dile getiren Ali Babacan;
“2002 senesinde ekonomi yönetimini teslim aldık. Dolar kuru 1.50 TL idi. Ben Dışişleri Bakanı oldum ve dolar kuru 1.30 TL oldu. Aynı dönem içerisinde Türkiye'nin ihracatı 36 milyar dolardan 108 milyar dolara; milli gelir ise 3500 dolardan 11 bin dolara çıktı. Burada önemli olan döviz kurundaki istikrarı sağlamaktır. Kurun serbest piyasa şartlarında oluşmasıdır. Fakat bunu yaparken de Merkez Bankası'nın sapasağlam bir para politikasıyla yönetilmesi gerekir. 


Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Para Politikası Faizi İndirdiğinde Piyasa Faizi İnmiyor Ki 

Faiz indirimlerine de değinen Ali Babacan;
“Enflasyon % 200'e varmışken faizler 1 puan artmış ne 1 puan inmiş ne. Tamamen halkın gözünü boyamak amacıyla yapıyorlar. Piyasada %35 ile %40'tan daha aşağı kredi bulabilen var mı acaba? Elbette yok. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın faizi indiğinde piyasada faiz inmiyor ki...”

Dedi.