Dolar, Euro ve Gram-Çeyrek Altında Düşüş Sürüyor (Neden Düşüyor? Düşecek mi Çıkacak mı?)

Piyasalar, yeni haftanın ilk işlem gününe oldukça hareketli başladı. Dolar kuru ile altın fiyatlarında hızlı bir düşüş yaşanırken vatandaşlar, altın fiyatlarının artıp artmayacağını , dolar ile altında düşüşün neden olduğunu araştırmaya başladı. İşte piyasalardan alınan son bilgiler ve güncel veriler ile tahminler yorumlar.

Dolar, Euro ve Gram-Çeyrek Altında Düşüş Sürüyor (Neden Düşüyor? Düşecek mi Çıkacak mı?)

Altın ve dolarda düşüş hızlandı.

Piyasalar haftanın ilk işlem gününe oldukça hareketli başladı. Geçen hafta Cuma günü dolar kuru 8.52 TL seviyesindeyken Gram Altın 535 TL ile haftayı kapatmıştı. Ancak hafta sonu gündemi oldukça hareketliydi.

HAFTA SONU YAŞANAN EKONOMİK GELİŞMELER

Piyasaların kapalı olduğu hafta sonunda önemli gelişmeler yaşandı. İlk olarak 7 Kasım 2020 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan kararname ile Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal görevden alındı ve yerine Naci Ağbal'ın ataması yapıldı. Daha sonra ABD'de seçim sonuçları açıklaması geldi. 270 sınırını geçen ve 290 delegeye ulaşan Joe Biden seçimlerden zaferle ayrıldı. Son olarak dün akşam Berat Albayrak'ın Twitter adresinin kapanması ve İnstagram sayfası üzerinden istifa açıklaması gelmesi , yeni haftada piyasaların hareketli olmasına neden oldu.

DOLARDA SON DURUM

Cuma günü 8.52 TL olan dolar, sabah saatlerinde 8.35'e düşmüş, düşüş 8.18 TL'ye kadar gerçekleşmişti. Öğle saatlerinde dolar kuru daha da düştü ve 8.12 TL'yi gördü. 

ALTIN FİYATLARINDA SON DURUM

Cuma günü 535 TL olan gram altın bugün hızlı bir düşüş gösterdi. Sabah 525 TL 'ye gerileyen gram altın, düşüşünü hızlandırıp 514 TL'ye kadar gerilemişti. Öğle saatlerinde  gram altın 508 TL'ye geriledi. Çeyrek altın 840 TL'ye geldi.

DOLAR VE ALTIN NEDEN DÜŞÜYOR?

Amerika seçimlerindeki belirsizlik nedeniyle dolar kurunda yükseliş görülüyordu. Seçim belirsizliğinin sona ermesi, doların düşmesine neden olan etmenlerden. Bunun yanı sıra Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ın faiz açıklamasının hemen ardından dolar kurunda hızlı düşüş başlamıştı. Ağbal açıklamasında, "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası olarak temel amacımız fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmektir. Fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda tüm politika araçları kararlılıkla kullanılacaktır. Para politikasında, şeffaflık, hesap verebilirlik ve öngörülebilirlik ilkeleri çerçevesinde iletişim güçlendirilecektir. 19 Kasım 2020 tarihli Para Politikası Kurulu toplantısına kadar mevcut durum ve beklentiler gözden geçirilip, gelişmeler de yakından takip edilerek; oluşacak veri ve değerlendirmeler ışığında gerekli politika kararları alınacaktır." demişti.

Altın , bu gelişmelerin yanı sırra satışlarla birlikte düştü. . Bankacılar perakende tarafta yatırımcıların altın satışı yaptıklarını belirtti.

DÜŞÜŞ SÜRECEK Mİ?

Rabobank Gelişen Piyasalar Stratejisti Piotr Matys, yeni başkan Ağbal'ın Türk Lirası'ndaki istikrarı ve TCMB'nin kredibilitesini sağlama gibi ciddi görevlerle karşı karşıya kalacağını belirterek, "Eğer TCMB'de yaşanan görev değişimi ciddi bir adımsa, Ağbal'ın acil bir toplantı çağrısı yapması ve politika faizini en azından 500 baz puan artırması gerekiyor. Bu Ağbal'ın ortodoks politika yanlısı olduğu konusunda güçlü bir mesaj olacaktır" dedi.

Medley Global Advisors Gelişen Piyasalar Kıdemli Analisti Nigell Rendell ise Ağbal'ın konvansiyonel para politikasına dönüp dönmeyeceğininin piyasanın odaklandığı soru olacağını belirtirken Ağbal'ın kredibiliteyi tesis etmek için politika faizini 500-600 puan artırması gerektiğini vurguladı.