Bütçede Emekli Bayram İkramiyesi ve Memur Maaşlarına Enflasyon Farkı Detayı

TBMM 'ye sunulan bütçe raporunda emekli bayram ikramiyeleri ve memurlara enflasyon farkı detayı dikkatleri çekti. Bütçenin artmasının nedeni bu giderler.

Bütçede Emekli Bayram İkramiyesi ve Memur Maaşlarına Enflasyon Farkı Detayı

Bütçe fazlasının nedeni emekli bayram ikramiyesi ve memura verilen enflasyon farkı. 

Hükümet tarafından TBMM 'ye sunulan bütçe raporunda giderlerin artmasının nedeni emekli bayram ikramiyeleri , yaşlılık aylığı ve memur ile işçilere verilen enflasyon farkı  olarak belirtildi. Sözcü Gazetesi 'nde yer alan haberde raporda, “2019 yılında emeklilere ödenen bayram ikramiyeleri ve yaşlılık aylıkları, kamu görevlileri ve işçilere yapılan enflasyon zammı ile ilave personel atamaları, bütçe giderlerindeki artışın temel sebepleridir” ifadelerinin geçtiğine yer verildi.

Söz konusu haberde bütçe raporunun detaylarına yer verilirken giderlerin arttığına “Bütçe giderlerinde cari transferler ile personel ve SGK devlet primi giderlerinde ortaya çıkan artışlar faiz dışı harcamalardaki yükselişte belirleyici olurken, faiz harcamaları borçlanma maliyetlerindeki artış nedeniyle yükselmiştir. Böylelikle 2019 yılının ilk 8 ayında bütçe giderleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22.8 oranında artarak 658.8 milyar TL, faiz hariç bütçe giderleri yüzde 21.2 artarak 589.5 milyar TL, faiz giderleri ise yüzde 38.1 artarak 69.3 milyar TL olmuştur.” şeklinde yer verildi. 

EN YÜKSEK İKİNCİ GİDER PERSONEL

Söz konusu raporda , bütçedeki en büyük ikinci giderin personel giderleri olduğuna yer verildi ve “Sosyal güvenlik kurumlarına devlet primi giderleri dahil personel giderleri, yılın ilk 8 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26.5 artarak 195.9 milyar TL olarak gerçekleşmiş ve bütçe giderlerindeki artışa 7.6 puan katkı yapmıştır. Personel giderlerindeki bu artışta kamu görevlileri ve işçilere yapılan zamlar ile ilave personel istihdamı etkili olmuştur” denildi.

İÇ VE DIŞ BORÇLARININ TOPLAMI

Söz konusu raporda devletin iç ve dış borçlarının eylül ayı sonunda 1 trilyon 239 milyar seviyesinde olduğuna  bu yılın ilk 9 aylık döneminde yüzde 16.2 oranında artarak 172.4 milyar liraya ulaştığına yer verildi.

KAMUBULTENİ.COM  |  ANKARA