Büro-İş Kredi Faizlerindeki Düşüşün Ardından 'Konut ve Otomobil' Fiyatlarındaki Artışa Dikkat Çekti

Düşük faizli kredi kampanyaları art arda duyurulurken , ilgili kredi kampanyalarının ardından yükselen konut ve taşıt fiyatları vatandaşları mağdur etmeye devam ediyor. Konut kredisi faizleri ve taşıt kredisi faizlerinin düşmesinin ardından ilgili kredilere yönelen vatandaşlar artan fiyatlar karşısında neye uğradığını şaşırmış durumda. Büro-İş Sendikası Genel Başkanı Alay Hamzaçebi, artan fiyatlara dikkat çeken bir yazılı açıklama yayımladı.

Büro-İş Kredi Faizlerindeki Düşüşün Ardından 'Konut ve Otomobil' Fiyatlarındaki Artışa Dikkat Çekti

BÜRO-İŞ SENDİKASI GENEL BAŞKANI HAMZAÇEBİ'NİN İMZASINI TAŞIYAN YAZILI AÇIKLAMADA ŞU İFADELER GÖRÜLDÜ:

Mart ayının başından itibaren devam eden Covid-19 pandemisi nedeniyle dünyada ve Türkiye’de üretimi olumsuz etkilenen sektörlerin başında otomotiv ve konut sektörü gelmektedir. Bu sektörlerde yaşanan sıfır araç ve konut üretimi azlığı nedeniyle sıfır araç ve konutların arz ve talep ile enflasyon,  döviz ve maliyet artışı faktörleri ile fiyatlarının yükselmesi ikinci el otomobil ve konut fiyatlarına talebi artırarak bunların fiyatlarının % 25’i geçen oranda artmasına sebep olmuştur.  Başını kamu bankalarının çektiği düşük faizli krediler ile vatandaşın kredi faizinden kazanacağı avantajın fazlasının fiyatlara yansıtılmış bulunması fiyatları daha da artıran bir başka faktördür.

Bugünkü hesaba göre emekçiler tarafından yüksek tutarlar ve uzun vadeler üzerinden borçlanılarak alınan araç ve konutların geri ödemesi her geçen yıl enflasyonun altında ezilen, satın alma gücü düşürülen ve sömürülen emekçileri ilerleyen yıllarda çok büyük ödeme güçlüğü içerisine düşürecektir.

Mevcut faiz oranlarına aldanıp borçlanma karşısında bütün emekçileri, hesaplarını çok iyi yaparak“ayağını yorganınıza göre uzatma” konusunda uyarıyorum. 

                                             
                                                       Alay HAMZAÇEBİ
                                             Büro-İş Sendikası Genel Başkanı