Bes'te avans dönemi başlıyor. Devlet katkısı artacak

Bireysel emeklilik sistemi (BES)’nde yeni düzenlemeler gündeme geldi. Böylece yüzde 25 olan devlet katkısı 5 puan artarak yüzde 30 olacak. Ayrıca katılımcıların avans çekmesine olanak sağlanacak.

Bes'te avans dönemi başlıyor. Devlet katkısı artacak

Hükümet meclise sunduğu kanun ile Bireysel Emeklilik Sisteminde avans çekme dönemini başlatmak istiyor. Bilindiği gibi emekli olmadan devlet katkısının alınmaması nedeniyle birçok kişi BES’e katılmakta geri planda duruyordu. Bu sistemle halkın bu uygulamaya daha fazla katılımı teşvik edilecek. Belli şartlar ve prosedürler eşliğinde çekilecek avansın yanında devlet katkısının da yüzde 30’a çıkarılması vatandaşı mutlu edecek.

Birikimin yüzde 50’si kadar avans

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (SEDDK) belirleyeceği hallerde, sistemden ayrılmaya gerek duymadan, devlet hesabı hariç kendi yatırdığı hesap miktarının yüzde 50’si kadar avans çekme imkanı olacak. Bu durumda kısmen yapılan ödeme tutarının yüzde 25'ini aşmamak üzere devlet katkısı hesabındaki tutardan da ödeme yapılabilecek. Bu fıkra kapsamında yapılacak işlemlere ilişkin devlet katkısına dair uygulamalar dahil olmak üzere, esas ve usuller bakanlığın uygun görüşü alınarak kurum tarafından belirlenecek. Avans alan katılımcıların belirli bir süreliğine sistemden ayrılamayacak.

BES’e ilgi artacak

Şuan için BES’te yaklaşık 13,3 milyon katılımcı bulunmakta. Devlet desteğinin artması ve avans imkanıyla katılımcı sayısının artacağı ön görülmekte. Ayrıca 45 yaş üstü katılımcıların da talep etmeleri halinde bu sisteme otomatik olarak dahil edilmesi sağlanacak.  

Yılda 60 Bin yatırana 18 Bin TL katkı

Düzenleme ile beraber bu yıl Bireysel Emeklilik Sistemine aylık 5.000 lira yatıran vatandaşa devlet 1.500 lira katkı yapacak. Böylelikle yılda 60 bin lira yatıran bir vatandaşa devlet 18 bin lira katkıda bulunacak.