Altın Fiyatları Durdurulamıyor-Gram Altın 356 TL (Neden Yükseliyor?)

Son dakika haberi: Altın fiyatlarında tarihi rekorlar gelmeye devam ediyor. Haftanın ilk işlem gününde gram ve çeyrek altın bir kere daha rekor yaptı ve yükseliş trendini sürdürdü. İşte piyasalarda son durum ve güncel dolar kuru, gram çeyrek altın fiyatları ve altında yaşanan yükselişin nedeni.

Altın Fiyatları Durdurulamıyor-Gram Altın 356 TL (Neden Yükseliyor?)

Son dakika haberi: Altın durdurulamıyor.

Altın , haftanın ilk piyasa gününe de hareketli başladı. Geçtiğimiz hafta 351 TL ile tarihinin en yüksek seviyesini gören gram altın , gece saatlerinde Asya Borsaları açıldıktan sonra aynı seviyede kaldı. Sabah saatlerinde Türkiye 'de piyasaların işleme başlamasının ardından gram altın yükselişini sürdürdü.  Öte yandan dolar kuru da haftaya yatay seyirle başladı.

DOLAR KURUNDA SON DURUM

Geçtiğimiz hafta sert bir yükseliş gösteren dolar kuru , bu haftaya yatay başladı. Piyasalardan alınan son dakika bilgilerine göre dolar , 6.73 TL seviyesinden işlem görüyor. 

TARİHİ ZİRVE: 355 TL 'Yİ GÖRDÜ

Geçtiğimiz Cuma günü 351 TL ile tarihinin en yüksek seviyesini gören gram altın , sabah saatlerinde yeniden yükselişe geçti ve 356 TL ile bir rekor daha kırdı. 

İşte altında bugün yaşanan değişimin grafiği:

ÇEYREK ALTIN

Gram altının yükselmesi ile birlikte çeyrek altın da tarihi rekor kırdı. Piyasalardan alınan son bilgilere göre çeyrek altın 565 TL 'den alınıp 570 TL 'ye satılıyor.

22 ayar bilezik gram fiyatı ise alış 320 , satış 324 TL.

Cumhuriyet altını ise alış 2310 TL , Satış: 2331 TL.

ALTIN NEDEN YÜKSELİYOR?

Avrupa'nın en büyük altın rafineri merkezi olan İsviçre'nin Ticino kantonundaki üç büyük rafineri, yaklaşık iki hafta kapalı kaldı. Son 3 haftada altında yaşanan yükselişin en büyük nedenlerinden biri olarak bu gösteriliyor. Öte yandan son dönemlerde altına talebin artması , üretim tesislerinin kapanması fiyatları arttırdı. 

Edinilen bilgilere göre iki üretim tesisi, 2 hafta kapalı kaldıktan sonra, fabrikalarını sınırlı kapasitede çalıştırma konusunda izin aldıklarını kaydetti. Üretime verilen bu ara ve bunun yanında altın taşıyan uçakların uçuşlarına getirilen sınırlamalar küresel piyasalarda, güvenli liman niteliğindeki altına yönelik talebin arttığı bir dönemde sıkışıklığın yoğunlaşmasına katkıda bulundu.

Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomisti Howie Lee, yayımladığı değerlendirme notunda "Piyasalar Kovid-19 salgınına ilişkin gelişmelerin bütününden dolayı çok tedirgin kalmaya devam ediyor," dedi ve Geçen hafta aşağı yönlü temel faktörler vardı; Rusya'nın alımları durdurması, İsviçre'de rafinerilerin tekrar açılması ve ABD'de koronavirüsün istikrar kazanmakta olduğuna ilişkin işaretler gibi. Ancak yatırımcı beklentileri halen temkinli. Faizler halen çok düşük. Muhtemelen halen güvenli liman alımları geliyor. Bunlar da altının neden iyi tutunduğunu açıklıyor"dedi. 

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARAZ