2021 Kısa Çalışma Ödeneği Zam Miktarı Belli Oldu (KÇÖ Nedir, Başvurusu ve Şartları)

Son dakika haberi: 2021 asgari ücret zammının açıklanmasının ardından 2021 yılı Kısa Çalışma Ödeneği zam miktarı da belli oldu.

2021 Kısa Çalışma Ödeneği Zam Miktarı Belli Oldu (KÇÖ Nedir, Başvurusu ve Şartları)

2021 kısa çalışma ödeneği ne kadar?

Asgari ücret zammının belli olmasının ardından gözler 2021 yılı kısa çalışma ödeneği miktarına çevrildi.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NEDİR?

İŞKUR konu ile ilgili "Genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya süreklilik koşulu aranmaksızın işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurulması hallerinde, işyerinde üç ayı aşmamak üzere sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlayan bir uygulamadır."açıklamasını yaptı. 

KÇÖ BAŞVURU ŞARTLARI

Kısa çalışma ödeneğinde başvuru şartları şu şekilde:

• İşverenin kısa çalışma talebinin iş müfettişlerince yapılacak inceleme sonucu uygun bulunması (Covid-19 sebebiyle işverenlerin yaptıkları kısa çalışma başvuruları için, uygunluk tespitinin tamamlanması beklenmeksizin, işverenlerin beyanı doğrultusunda kısa çalışma ödemesi gerçekleştirilir. İşverenin hatalı bilgi ve belge vermesi nedeniyle yapılan fazla ve yersiz ödemeler, yasal faizi ile birlikte işverenden tahsil edilir.),

• Kısa çalışmaya tabi tutulan işçinin kısa çalışmanın başladığı tarihte çalışma sürelerini ve prim ödeme şartlarını sağlamış olması (Covid-19 etkisiyle yapılan kısa çalışma başvurularında, son 60 gün hizmet akdine tabi olmak kaydıyla son 3 yıl içinde 450 gün prim ödemiş olması),

• İş müfettişlerince yapılacak inceleme sonucu kısa çalışmaya katılacaklar listesinde işçinin bilgilerinin bulunması,
gerekmektedir.

Prim ödeme şartını sağlamadığı için kısa çalışma ödeneğine hak kazanamayanların daha önce çeşitli nedenlerle kesilmiş (yeni işe başlama vs.) son işsizlik ödeneği hak sahipliğinden varsa kalan süre kısa çalışma süresini geçmemek üzere kısa çalışma ödeneği olarak ödenir.

KÇÖ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Kısa çalışma ödeneği başvurusu e Devlet kapısı üzerinden yapılıyor. 

https://www.turkiye.gov.tr/iskur-kisa-calisma-odenegi-basvurusu

Linki kopyalayıp yeni sekmede açın ve e devlet girişi yaparak başvurunuzu yapın.

2021 KÇÖ NE KADAR OLDU?

KÇÖ maaşa göre hesaplanmaktadır. İŞKUR hesaplama ile ilgili, "Günlük kısa çalışma ödeneği; sigortalının son on iki aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının % 60’ıdır. Bu şekilde hesaplanan kısa çalışma ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının % 150’sini geçemez." dedi.

Buna göre asgari ücret alan bir kişi, 2021 yılında 2 bin 146 lira Kısa Çalışma Ödeneği alacak.

Bilgi alış verişi için TIKLAYIN