Bekçiler Kimlik Sorabilir mi? Flaş Yeni Açıklama Geldi

Bekçilerin kimlik sorup soramayacağı meselesi son günlerin tartışma konusu oldu. EGM bekçilerin kimlik sorabileceğini belirtirken Ünlü İdare Hukuku Profesörü bekçilerin kimlik sorma yetkisinin yasada olmadığını söyledi.

Bekçiler Kimlik Sorabilir mi? Flaş Yeni Açıklama Geldi

Bekçilerle ilgili son dakika açıklaması.

Bekçilerle ilgili bir son dakika açıklaması geldi. İzmir 'de meydana gelen olay mahkemeye taşındı ve mahkeme bekçilerin kimlik sorma yetkisinin olmadığına karar verdi. Bu karar sonrası bekçilerin görev ve yetkileri tartışma konusu oldu.

EGM SORABİLİRLER DEDİ

EGM ise dün yaptığı açıklama bekçilerin kimlik sorabileceğini söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

"İzmir ilinde 09/05/2018 tarihinde meydana gelen ve basında, “Çarşı ve Mahalle Bekçileri kimlik soramayacak” şeklinde yayınlanan haber ile ilgili olarak İzmir 35. Asliye Ceza Mahkemesince verilen karar sadece o olaya münhasır bir karar olup aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek duyulmuştur.

Çarşı ve Mahalle Bekçilerinin Vazifeleri İle İlgili Olarak Riayet Etmeleri Gereken Hususları Gösterir Yönetmeliğin 16. maddesindeki “Bekçiler bölgeleri içinde dolaşan şüpheli şahısları takip eder ve hüviyetlerini araştırırlar.” hükmüne göre Çarşı ve Mahalle Bekçilerinin kişilere kimlik sorma yetkileri mevcuttur."

YENİ AÇIKLAMA

Ünlü İdare Hukuku hocası Prof. Dr. Metin Günday, Twitter adresi üzerinden bir açıklama yaptı ve bekçilerin kanunla kimlik sorma haklarının olmadığını söyledi. 

"Uzatmaya gerek yok: Yasanın vermediği bir yetki yönetmelikle verilemez.Çarşı ve mahalle bekçilerinin kimlik sorma yetkisi yoktur... Nokta !"

Av. Hasan Sınar da bir açıklama yaptı ve şunları söyledi:

"PVSK md. 4A/8 uyarınca kimlik sorma münhasıran polise tanınmış bir yetkidir; bahsettiğiniz Yönetmelik ise Kanun'a aykırı olamayacağı gibi, içeriği de bu yetkiyi kapsamamaktadır. Basın açıklaması yapıp sosyal medyada yaymadan önce lütfen kendinize bir hukuk müşaviri bulun!"

Diğer vatandaşlarla bilgi alış verişi için TIKLA KATIL