Lise Öğrencilerine 2 Bin TL'ye Kadar Ödeme

Milli Eğitim Bakanlığı mesleki eğitimden sorumlu Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, mesleki ve teknik eğitim veren liseler hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Lise Öğrencilerine 2 Bin TL'ye Kadar Ödeme

MEB bünyesindeki mesleki ve teknik eğitimlerde lise öğrencilerine 2020 TL 'ye kadar maaş veriliyor.

Son 1 yıl içinde mesleki ve teknik eğitim kapsamında birçok yeni proje uygulamaya konuldu. 2019 yılında yapılan LGS ile ilk defa yüzde 1 'lik dilimden öğrenci alımı yapıldı. 

MEB mesleki eğitimden sorumlu Bakan Yardımcısı Mahmut Özer konu ile ilgili bir dizi açıklama yaptı. Türkiye Gazetesi 'ne konuşan Özer, mesleki ve teknik eğitimle ilgili son dönemlerde yaşanan gelişmeleri, "Aslında hem tüm sektörler tarafında hem de Bakanlık ve ilgili kurum ve kuruluşlar tarafında mesleki ve teknik eğitimin güçlendirilmesi ile ilgili ciddi bir mutabakat vardı. Sürekli aynı konular tekrar ediliyordu. Yani çözümlerin bir an evvel ve sistematik bir şekilde uygulanması ve süreçlerin titiz bir şekilde takip edilmesine ihtiyaç vardı. Biz de tam olarak bunu yapmaya çalıştık." şeklinde aktardı. 

2019 LGS ile ilk defa yüzde 1 'lik dilimden öğrenci alımı yaptıklarını söyleyen Özer," Yeni bir proje olarak başlattığımız Aselsan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve İTÜ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi %1’lik dilimden öğrenci aldılar. Bu mesleki ve teknik eğitimde ilk kez oluyor. Bu mesleki ve teknik eğitimin ülkemizdeki algısına da çok olumlu katkıda bulunacak. Bu okulları, çok başarılı öğrencilerin mesleki ve teknik liseleri de tercih edebileceğini göstermesi açısından önemsiyoruz." dedi.

Öğrencilere üretime katkıları oranında asgari ücrete kadar para verildiğini, okul bitimi sonrası istihdamın da sağlandığını ifade eden Özer, "Buradaki ana amaç, öğrencilerimizin meslekleri ile uygulama becerilerini artırmak ve mezun olduklarında da istihdam edilebilirliklerini sağlamak. Öğrencilerimiz ayrıca üretime katkıları oranında asgari ücrete kadar ücret alabiliyorlar. Bu katkı öğrencilerimiz için çok önemli bir katkı. 2019 yılının ilk sekiz ayında, mesleki ve teknik Anadolu liseleri ile mesleki eğitim merkezlerinde yapılan üretimden 171 milyon lira gelir elde edildi. Bu rakam 2018 yılının aynı dönemi ile karşılaştırıldığında yaklaşık %40’lik bir artış söz konusu. Bu süreçte döner sermaye gelirlerinden hazine kesintisinin 2018 yılı sonunda %15’den %1’e düşürülmüş olması çok önemli bir katkı sağladı. Bunun yanında üretilen tüm ürünlere erişilebilirliği artırmak için web ortamında da bir ürün kataloğu portalı hazırladık." dedi. 

Özer, bu okullardan mezun olanların istihdam oranının yüzde 88 olduğunu söyledi ve şu ifadeleri kullandı:

"Mesleki eğitim merkezlerinden 2017-2018 eğitim-öğretim yılında mezun olarak ustalık belgesi alan sayısı 7 bin 323 iken bu sayı 2018-2019 yılında yaklaşık üç kat artış göstererek 19 bin 237’ye yükseldi. Daha önce bu merkezlerden mezun olanların istihdam durumları ile ilgili bir veri yoktu. Son iki yılın mezun istihdam durumlarını çıkarttık. Mesleki eğitim merkezlerimizden mezun olanların mezun oldukları alanlarda istihdam oranları son iki yılda yaklaşık %88 çıktı. Bu mesleki eğitimde mesleki eğitim merkezlerinin sektörün taleplerini karşılama noktasında ne kadar başarılı bir model olduğunu gösteriyor."

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA