Ebeveynlerin Dikkatine! Okulun İlk Haftası Yapmanız ve Yapmamanız Gerekenler 

Anne babaların pek çoğu bunun farkında değil ancak okul korkusu çocuklarda travmaya dönüşebiliyor. Pazartesi günü başlayan okul döneminde psikologlar, anne babalara çeşitli uyarılarda bulunuyor. 5 ile 7 yaş arası çocukları yakından etkileyen okul korkusu, her çocukta farklı biçimde algılanabiliyor. Okulun ilk günü, çocuğunuzun okula en ideal biçimde uyum sağlayabilmesi açısından yapılması gerekenleri bu haberimizde araştırdık. 

Ebeveynlerin Dikkatine! Okulun İlk Haftası Yapmanız ve Yapmamanız Gerekenler 

Yeni eğitim öğretim yılı başladı ve yaklaşık 20 milyon öğrenci ders zilinin çalmasıyla sınıflardaki yerini aldı. Okul döneminin başlaması yalnızca çocuklar açısından değil diğer taraftan anne babalar açısından da yepyeni bir başlangıç manasını taşıyor. Bu heyecanlı süreç, bazı belirsizlikleri ve problemleri de beraberinde getirebiliyor.

Özellikle de 1. sınıf çocuğu psikolojisi, anne babaların bu manada çocuklara yaklaşımı ile çocuğun eğitim ve öğrenim yaşamında büyük bir farklar meydana getirebiliyor. Çocuklar, Aile içerisinde var olan güven ortamını okulda da hissetmek isteyecektir. Okula yeni başlayan çocukların veya okul değiştiren çocukların uyum süreci geçirmeleri oldukça zorludur.

Önce Kendi Duygularınızı Kontrol Edin


Ebeveynler; aşırı merak, korku, kaygı, korumacılık gibi olumsuz ve karmaşık duyguları aynı anda yaşayarak bunları belli bir süre sonra çocuklarına yansıtmamaları. Anne babalar, kendi duygularının farkına vardıktan sonra bu duygularını kontrol etmeye başladıklarında çocuk, bu olumsuz duygulardan daha az etkilenecektir. Anne babaların ortak dil kullanması, çocuğa tutarlı bir şekilde davranması, son derece önemlidir. Bunun sebebi ise çocuklar, kendilerini güvende hissetmek açısından düzene ve çeşitli kuralara ihtiyaç duyar.


Çocuğunuzun Yapamadıklarını Değil, Yapabildiklerine Odaklanın

Uzmanlar, çocukların okula uyum sürecini kolay bir hale de dönüştürmek amacıyla çocukların yapamadıklarından çok daha yapabildiklerine odaklanmak gerektiğini söylüyor. Elbette her biri takdir edilmeyi hak ediyor. Anne babalar bir gün çocukları için gerçekçi hedefler koymak suretiyle çocuğun küçük veya büyük başarılarını görüp bunu takdir etmelidir.