Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Son Dakika Açıklamaları: Yeni Bir Müjdeyi Sizlerle Paylaşmak İstiyorum

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yükseköğretim Akademik Yılı Açılışı'nda konuşuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Son Dakika Açıklamaları: Yeni Bir Müjdeyi Sizlerle Paylaşmak İstiyorum

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

Değerli misafirler Türkiye uzun yıllar boyunca eitimin her kademesiyle birlikte yükseköğretimde de sıkıntılar yaşamışlardır. Sadece belirli şehirlerdeki üniversitelere ulaşabilmek için gençlerimiz ve ailelerimiz büyük fedakarlıklara katlanıyordu.

Belki gafletten belki kasıttan sebeplerle üniversitelerin yaygınlaştırılmasına engel olunuyordu. Hatta mesleki eğitimin önü kesilerek bu çarpıklık daha aşağı kademelere doğru genişletiliyordu. Hükümete geldiğimizde ülkemizin her şehrinde üniversite kurma sözü verdik. Bu adımı attığımızda birilerinin nasıl tepki verdiğini, telaştığını dün gibi hatırlıyorum. Sözümüzü tuttuk Türkiye'nin 81 ilinin tamamında üniversite kurulmasını sağladık.

Bugün 247 kamu ve vakıf üniversitemiz, 8 milyon 267 bin öğrencimize eğitim öğretim veriyor. Üniversitelerimizin kontenjanlarının artması, giriş sınavlarındaki yığılmanın önüne geçti.

Gençlerin en büyük itiraz konusu olan harçları kaldırdık, ücretsiz eğitim hayalini gerçeğe dönüştürdük.

Türkiye tamamen ücretsiz eğitim verilen dünyadaki nadir ülkeler arasındadır. Hiçbir evladımızın maddi imkansızlıklar nedeniyle Yükseköğretimden mahrum kalmaması için geç kalmadık ve yurtların kapasitesini artırdık. Süratle herkese burs ve kredi vermeye kadar pek çok yeniliğe imza attık. Burs ve kredi alan öğrenci sayımız 1.6 milyona ulaştı. Lisans öğrencisi burs veya kredi ödemesini aylık 550 liraya çıkardık. Bu rakam yükseklisans öğrencilerinde 1100 lira, doktora öğrencilerinde ise 1600 liradır. Bunları biz yaptık. 

Üniversitelerde Yüz Yüze Eğitimi Kısa Sürede Başlatmayı Hedefliyoruz.

Yeni bir müjdeyi sizle paylaşmak istiyorum. "YÖK Anadolu Projesi" Bu adla başlatılan çalışma, anadoludaki yeni gelişen üniversiteleri, nispeten daha gelişmiş üniversitelerle eşleştirerek eksiklerin hızla giderilmesini hedefliyor. Gelişmiş üniversitelerimizin tecrübesi, anadoluda henüz yolun başındaki üniversitelerimizin istifadesine açılmış olacaktır. Eşleşme yapılan üniversitelerin öğrencileri diğer üniversitelerin programlarına iştirak edebilecektir. Bu programı bu akademik yılın ikinci döneminden itibaren hayata geçiriyoruz.

Erken Seçim Açıklaması

Devletin çalışma ahengini , milletin huzurunu bozacak hiç bir tutumu iyi niyetle bağdaşdırmak mümkün değildir. Çıkıyorlar erken seçim, ne erken seçimi ya, dünyanın hangi gelişmiş ülkesinde belirlenen zamanın dışında seçime gidilir. Bıunlar kabile devletlerinin yaptığı iştir. 3-6 ayda bir seçime giderler, gelişmiş, gelişmekte olan bir ülkede böyle bir şeyi göremezsiniz. ABD'de , batıda bunu görür müsünüz, Türkiye artık eski Türkiye değil. Yeni Türkiye'de belirlenen zaman neyse , şimdi 2023 Haziran'dır. Bunu öne almak falan söz konusu değildir. Siyasi ve ekonomik bakımdan küresel bir yeniden yapılanma sürecinde olduğumuz dönemde vaktimizin, gücümüzün tamamını hedeflerimize ulaşmak için kullanmalıyız. 

DETAYLAR GELİYOR...