YKS 2020'ye Girecekler: Bu 4 Bölümü Tercih Edeceklere 1000 Lira Burs Müjdesi

2020 YKS 'ye hazırlanan öğrencileri ilgilendiren önemli bir açıklama geldi. Açıklamada 4 bölümü seçen öğrencilere ayda 1000 TL burs verileceği , öte yandan yurt, kahvaltı ve öğle yemeği desteği sağlanacağına yer verildi. İşte detaylar ve o bölümler.

YKS 2020'ye Girecekler: Bu 4 Bölümü Tercih Edeceklere 1000 Lira Burs Müjdesi

Bu bölümlerde okuyanlara ayda 1000 TL burs.

YÖK tarafından 2017 yılında başlatılan proje  , özel bir sınıfta buluşuyor. Temel Bilimler Programları (TEBİP) Üstün Başarı Sınıfı'nda edebiyat dersine YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, girişimcilik dersine TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, tarih dersine İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ve alanında isim yapmış hocalar ile rektörler katılım gösteriyor.

Fizik, kimya, matematik ve biyoloji bölümlerine, ilk 3 tercihinde yer veren ve yerleşen adaylara, bu sınıflarda okumaları için YÖK 'tne teklif gidiyor.

Teklifi kabul eden öğrencilere ayda 1000 TL burs veriliyor. Öte yandan öğrencilere İstanbul 'da yurt imkanı da sağlanıyor. Kahvaltı ve öğle yemeği üniversite tarafından karşılanırken dört yılın sonunda mezun olan öğrenciler diplomalarında ilk kazandıkları üniversitenin ismi yazacak ve TEBİP programında eğitim aldığı diplomada belirtilecek. Aralarında Boğaziçi, Orta Doğu Teknik, Hacettepe, Selçuk, Çanakkale Onsekiz Mart, Bolu Abant İzzet Baysal gibi üniversitelerden öğrenciler bu sınıflarda eğitim alıyor.

Hürriyet 'ten Esra Ülkar bugün kaleme aldığı yazısında, bu alanlara her sene 15 'er öğrenci alındığını , şu anda bu sınıflarda okuyan 87 öğrenci olduğunu aktardı.  

Derslere alanında en iyi hocalar giriyor. Önemli isimlerin yanı sıra Koç, Sabancı, Boğaziçi, İstanbul Teknik, İstanbul, Marmara gibi farklı üniversitelerden akademik personeller de gelerek bu sınıflta öğrencilere ders veriyor.  

NOT ORTALAMASI DÜŞERSE AYRILMAK ZORUNDA

Dersler ise hiç kolay değil. Zorlandığı için projeden ayrılan öğrenciler de var.  2.5 puan ortalamasının altında olanlar programdan ayrılmak zorunda kalarak üniversitelerine geri dönüyorlar. Bugüne kadar 37 öğrenci kendi isteğiyle programdan ayrıldı.

Projenin yürütücü isimlerinden İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yeşim Öktem şunları söyledi:

"YÖK Başkanımız Yekta Hoca'dan teklif geldi. Üç gün sonra bir program hazırlayıp gittim. Çünkü biz her sene bunun kavgasını veriyorduk. Fizikçi, matematikçi olup öğrenciler iş bulamıyor. Temel bilimler gelişmiyor. Önem gösterilmiyor diyerek senelerdir sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Böyle bir teklif gelince ben hemen atladım. Prof. Dr. Nihat Berker ile programı oluşturduk. Farklı bir program. Örneğin birinci sınıfta tüm bölümlerin dersleri görülüyor. İkinci, üçüncü sınıfta özel dersleri görmeye başlıyorlar. Ortak derslerde beyin bilimi, bilgisayar programlama, girişimcilik gibi dersler var. Haftada altı saat yabancı dil eğitimi görüyorlar. Edebiyat, tarih, bilim felsefesi gibi farklı dersler de alıyorlar. Bu sene de ilk kez sanat tarihi, arkeoloji dersleri alacaklar. Matematik öğrenecek ama edebiyattan, bilim felsefesinden de haberi olsun. Çok yönlü yetişsinler. Onu da sağladık. En iyi, işini seven hocaları, isteyen çocuklarla bir araya getirme programı bu. Farklı üniversitelerden hocalarla, farklı üniversitelerden öğrencileri biz İstanbul Üniversitesi çatısı altında buluşturuyoruz. Organize ediyoruz. Diplomalarda kendi üniversitelerinin adı yazacak. 'İstanbul Üniversitesi TEBİP programında başarıyla eğitim almıştır' diye de not düşülecek. Mezun olduktan sonra hepsi çok rahat iş bulabilecek. İsteyenler gerekli görülen yerlere hoca olarak atanacaklar. Özel sektörde de işleri hazır. ASELSAN ve TÜBİTAK gibi kurumlarda da çalışabilecekler."

Peki siz bu bölümleri ve programı yazar mısınız? Aşağıdaki yorum kısmından düşüncelerinizi yazabilirsiniz.

2020 YKS başvurusu başlıyor. Tarihler için TIKLAYIN

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA
Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/egitim/superler-sinifi-41430407