Venezuela'daki Asgari Ücret 'Yok Artık' Dedirtti

Venezuela'da devalüasyona gidildi. Halkın kara borsadaki döviz paritelerini dikkate alarak almasından sonra Merkez Bankası, kara borsa ile aradaki makası kapatma amacıyla Bolivar'da yüzde 35 devalüasyona gitti.

Venezuela'daki Asgari Ücret 'Yok Artık' Dedirtti

Venezuela'da Asgari Ücret 50 TL'nin Altına Düştü

Venezuela'da devalüasyona gidildi. Halkın kara borsadaki döviz paritelerini dikate alarak almasından sonra Merkez Bankası, kara borsa ile aradaki makası kapatma amacıyla Bolivarda yüzde 35 devalüasyona gitti ve İnterbanex Dolar/Bolivar kurunu 3200 olarak açıkladı. Açıklamanın ardından Venezuela'da asgari ücret 8.64 Dolara kadar düştü. Öte yandan Avrupa ve ABD'nin de desteklediği Gaido Venezuela'nın yabancı varlıuklarının kontrol altına alındığıı belirtti.

ABD Venezuela'nın devlete ait petrol şirketini yaptırım listesine ekledi. Venezuela, para biriminin değer kaybı sürüyor.  Venezuela Merkez Bankası, Boliverı kara borsadaki değerle dengelemek için devalüasyon kararı aldı. Hperenflasyon kıskacındaki ülkede vatandaşların büyük çoğunluğu para değerini kara borsadaki değer üzerinden belirliyor.  Maduro, 2018 Ağustos ayındad da ekonomik reform yapıldığını açıklamıştı, ilgili reformlardan sonra Bolivar için yüzde 96 devalüasyon açıklanmış, Venezuela parası o günden bugüne kadar yüzde 98 değer kaybı daha yaşamıştı.

Chavez döneminde de yüksek enflasyona sahip olan Venezuela'da enflasyon rakamları Maduro'nun seçilmesinden sonra yüzde 1.3 milyon civarına ulaştı.

2018 yılı sonuna kadar ülkede fiyatlar ortalama 19 günde bir iki katına çıktı. Rakamlardaki yüksek artış Venezuela halkının gıda, temizlik ürünleri gibi temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamayacak hale getirdi. Bir dönem Latin Amerika'nın en zengin ekonomisi olan Venezuela, dünyanın en büyük petrol rezervlerine sahip. Maduro, ABD'nin Venezuela'nın varlıklarına el koymak için çeşitli girişimlerde bulunduğunu, son sivil darbe girişiminin de bununla ilgili olduğunu söylüyor.