Rusya’dan Dünyayı Rahatlatan Açıklamalar

Rusya ile Ukrayna arasındaki artan gerilim dünyada endişeyle karşılanırken, tansiyonu düşürmeye yönelik diplomatik çabalar devam ediyor. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Cenevre’de bir araya gelen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırı planı olmadığını söyledi.

Rusya’dan Dünyayı Rahatlatan Açıklamalar

Bugün Cenevre’de gerçekleşen görüşmeye ABD ve Rusya dışişleri bakanları katıldı. Görüşme sonrası bir basın toplantısı düzenlendi. Lavrov, Ukrayna halkını tehdit etmediklerini ve bölgedeki tansiyonun düşmesini istediklerini söyledi. Ayrıca Putin’in, ABD Başkanı Joe Biden ile her zaman görüşmeye hazır olduğunu belirtti.

Kritik görüşme sonrası basın toplantısı düzenleyen Lavrov, "Rusya Ukrayna halkı için tehdit değildir" dedi. Askerlerin bölgeye konuşlandırılmasının 'ihtiyaç sonrası' gerçekleştiğini belirten Lavrov, "Ukrayna'ya saldırmayı planladığımızı söylüyorlar ama biz asla bunu amaçlamadığımızı belirtiyoruz" dedi.

NATO'nun SSCB'ye karşı kurulduğunu belirten Lavrov sözlerine şöyle devam etti;

'Doğu Avrupa'nın güvenliği söz konusu olduğunda üye olmak isteyen devletler var ve biz NATO’nun daha fazla genişletilmesinin hata olduğunu düşünüyoruz.'

'Karşı taraf sürekli endişeli olduğunu söyledi' diyen Lavrov, 'Biz de endişeliyiz üstelik bizim endişelerimiz bunlar yalnızca hayali bir tehditle ilintili değil biz gerçek olgular konusunda endişeliyiz' ifadelerini kullandı.

Buradaki çaba aslında her bir ayrıntıya girme çabası. Ama bunun şu anda faydalı olacağı konusundan emin değilim. Doğru yolda mıyız değil miyiz, onu şu anda söylemem ama yazılı olarak ABD'nin bizim sorduğumuz sorulara cevabını aldıktan sonra değerlendirme yapacağız' dedi.

Lavrov’u kızdıran soru

Konuşma sonrası bu konu hakkında detay paylaşmasını isteyen bir gazeteciye Lavrov, soruyu sonra 'Her şeyi sizinle paylaşmak zorunda mıyız' dedi.

Lavrov’un daha sonraki sözleri şu şekilde oldu

'Yapılan anlaşmalar var bu bölgelerle alakalı olarak Rusya'nın Kırım'dan çıkmasını ön görüyor bunlar. Netice itibarı ile bu konuda spekülasyonlar yapılıyor..Dombass bölgesini Minsk anlaşması hazırlanırken görüşmüştük. Fransa ve Almanya'nın da bu konu ile ilgili çabaları vardı.'

'İster özel statü olsun, ister özerklik olsun verilen karara saygı duyulması gerekiyor. Bir kez daha seçimlerin yapılması önemli. Almanya ve Fransa ile de görüştük, bugün de dile getiriyorum. Kiev rejiminin orada yaptığı çalışmaların durdurulması gerekiyor.' ifadelerine yer verdi.