İstanbul'daki Rusya Ukrayna Müzakereleri Sona Erdi

Son dakika. Rusya ve Ukrayna arasında yapılan müzakereler sona erdi. Sabah saatlerinde başlayan müzakerelerin bugünkü turu bitti. Ukrayna Türkiye'nin garantör devlet olmasını istedi.

İstanbul'daki Rusya Ukrayna Müzakereleri Sona Erdi

Rusya-Ukrayna arasındaki savaş sonucu İstanbul’da gerçekleşen müzakerelerin bugünkü turu sona erdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın barış mesajıyla başlayan görüşme sona erdi. Erdoğan "Türkiye olarak barış ve istikrar için bölgemizde ve ötesinde sorumluluk üstlenmekten hiçbir zaman kaçınmadık, kaçınmayız. Çatışmanın uzaması hiç kimsenin yararına değildir. Adil bir barışın kaybedeni olmayacaktır" dedi.

Dünyanın merakla beklediği görüşme, yaklaşık 4 saat sürdü. Görüşmeler öncesinde Rusya tarafının 'Ukrayna'nın Nazilerden arındırılması', 'silahsızlanma' ve 'Rusça'nın Ukrayna'da yasal olarak korunması' taleplerinden vazgeçtiği belirtilmişti. Ukrayna tarafının ise insanlar, toprak ve egemenlik konularından taviz vermeyeceği aktarılmıştı.

Türkiye Garantör Olsun

Ukraynalı yetkililer ilk tur görüşmelerinin sona erdiğini bildirdi. Görüşmelerin devam edeceği ifade edildi.Ukrayna heyeti kameraların karşısına geçerek " Güvenlik garantileri konusunda anlaşmak mümkün olmadı. Garantör olmasını istediğimiz ülkeler arasında Türkiye de var. Garantör olarak İngiltere, Çin, ABD, Fransa, Türkiye, Almanya, Kanada, Polonya ve İsrail'i görmek istiyoruz. Bir saldırıya uğrayacaksak, askeri operasyona uğrayacaksak, acil bir zirve çağırmaya hakkımız olmalı. Bu zirvede bir şey çözülmez ise ülkeler bize asker ve silah yardımı yapacak. Bu en önemli maddemizdir. Bu maddeyi ekleyebilirsek, Ukrayna bugünkü statüsünü sabitleyecek. Bizim yabancı merkezlerimizde yabancı asker olmayacak. Biz de NATO'ya girmeyeceğiz. AB'ye girmemize kimse engel olamayacaktır. Bu anlaşmanın en önemli noktalarındandır. Güvenlik sağlanırsa nötr statüye geçeriz. Kırım ve benzeri bölgeler ayrıca değerlendirilmeli. Hiçbir referandum baskı ile yapılmamalıdır. Eğer biz anlaşabilirsek, çok taraflı bir konferans düzenleyeceğiz. O zaman garantör ülkeleri çağıracağız. 2-3 hafta içinde garantörler de görüşmeye katılsın istiyoruz." açıklamasını yaptı.

Bir Açıklamada Rus Heyetinden

Görüşmelerin yapıcı olduğunu belirten Rus yetililer "İki taraf arasında bazı maddelerde uzlaşma sağlandı. Bazı siyasi incelikler ve detaylar konuşulacak. Ukrayna'nın önerilerini Putin'e sunacağız. En hızlı şekilde barışa gelmek daha mümkün olacaktır. Putin ve Zelenski zirvesi dışişleri bakanları anlaşırsa mümkün" ifadelerini kullandı.

Toplantının ardından Rusya Savunma Bakanlığı'ndan bir açıklama geldi. Açıklamada, "Diyalog için Kiev ve Çernihiv çevresinde operasyon duracak" denildi.

KAMU İLANLARI VE MEMUR ALIMLARINDAN ANLIK OLARAK HABERDAR OLMAK İÇİN UYGULAMAMIZI İNDİRİN.

 

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZI TAKİP EDEREK TÜM İLANLARDAN ANINDA HABERDAR OLUN!

 /  /